23948sdkhjf

Storskalig textilsortering planeras i Malmö

IVL Svenska Miljöinstitutet får nu grönt ljus för att tillsammans med samarbetspartners etablera världens första automatiserade textilsorteringsanläggning i industriell skala.

Vinnova satsar 22 miljoner kronor på projektet för att få fram innovativa lösningar som bidrar till att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Anläggningen planeras att byggas i Malmö med målet att tas i drift nästa sommar.

–Textilsektorn är en av de sektorer som globalt sett har högst miljöpåverkan. Automatiserad sortering av textilier är en av nycklarna för att skapa effektiva textilflöden och ett cirkulärt kretslopp, säger Maria Elander, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I projektet Svensk Innovationsplattform för Textilsortering – SIPTex, deltar stora svenska textil-, mode- och möbelföretag, kommuner, välgörenhetsorganisationer, forskningsinstitut och myndigheter. Totalt ingår 21 parter under ledning av IVL Svenska Miljöinstitutet. Anläggningen kommer att drivas av Sysav, som också investerar i projektet.

Potentialen för att öka textilåtervinningen i Sverige är stor. I dag återvinns bara runt fem procent av de nästan 140 000 ton nya textilier som sätts på den svenska marknaden varje år. Målet är att succesivt öka sorteringskapaciteten i den nya anläggningen till 16 000 ton per år.

– De textilier som samlas in i dag sorteras manuellt och i första hand för att sortera ut kläder som kan säljas för återanvändning. För att effektivt kunna sortera de ökande mängderna textilavfall som inte kan återanvändas så att det lämpar sig för fiber-till-fiber-återvinning krävs automatiserade sorteringsprocesser, säger Maria Elander.

Projektet har i tidigare steg visat att automatiserad textilsortering har potential att ge både hög utsorteringsgrad och en hög renhet i de utsorterade textilfraktionerna. Tekniken som används bygger på optiska sensorer för att sortera textilier utifrån olika fiberinnehåll. Tekniken har testats och optimerats utifrån potentiella kunders behov i en pilotanläggning under ett års tid. Resultaten och kunskapen tar man nu med sig när projektet ska skalas upp.

– Tanken är att skapa en sorteringslösning som är anpassad efter textilåtervinnarnas och textilföretagens behov och bli den länk som idag saknas mellan textilinsamling och högkvalitativ återvinning. Resultaten har hittills varit lovande. Men för att få en cirkulär ekonomi måste hela kedjan fungera. Ett aktivt samarbete med både producenter, sorterare och materialåtervinnare är därför avgörande, säger Maria Elander.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111