23948sdkhjf

Utlysning

Programmet BioInnovation har gått ut med en utlysning gällande projekt för att utveckla möjliggörande teknologier för att tillverka biobaserade material och kemikalier. 

Utlysningen vänder sig till så väl svenska som svensk-finska samarbetsprojekt.  Projekten bör bygga på en idé som redan har validerats i laboratorium eller liten pilotskala. 

Tillverkare/producenter och teknikleverantörer av biobaserade material, produkter och tjänster, kan ansöka om medel. Även universitet, högskolor, forskningsinstitut och andra relevanta aktörer omfattas av erbjudandet. Minst tre parter varav två företag måste ingå i projektet. 

Budgeten för svenska parter är 25 miljoner kronor, och max 6 miljoner kronor per projekt. Budgeten för finska parter i svensk-finska samarbetsprojekt är ungefär 2,5 miljoner euro. För finska parter finns inget förbestämt maxbelopp. Projekten ska samfinansieras av medverkande företag. 

Under projektet ska processen/tekniken verifieras i en skala som företag anser vara relevanta för att de ska kunna ta beslut om implementering i produktionsskala. Det ska ingå en teknoekonomisk analys och en marknadsanalys. Dessa ska belysa förutsättningarna för framtida teknisk och kommersiell konkurrenskraft i tidsperspektivet 2 till 3 år. 

Projekt i utlysningen syftar till att ge beslutsunderlag för uppskalning eller implementering som innebär ett rimligt risktagande för aktörer längs värdekedjan. Projekt ska ha en målnivå på minst TRL 5-7. 

I utlysningen har man identifierat en tydlig samarbetsmöjlighet mellan starka bioprodukt- och biomaterialkompetenser och ledande teknikkunskap i Sverige och Finland. Det innebär att Vinnova och Business Finland samarbetar i att stötta gemensamma projekt med kompletterande insatser i båda länderna.  

Ansökan ska vara inlämnad senast den 17 september klockan 14.00. Bakom BioInnovation står Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078