23948sdkhjf

Oväntat fynd i marken leder till miljonkrav på kommun

Lidl fick sig en chock när skulle bereda marken till sin nya butik.

2017 köpte Lidl mark av Karlskoga kommun för att etablera en ny butik i området. Summan var två miljoner kronor och enligt kontraktet skulle marken vara schaktbar. Planen var att köra igång med bygget i oktober 2018.

Men under marken hittades 12 000 ton rivningsavfall som lämnats kvar efter det tidigare bostadshuset – något som uppskattas till en arbetskostnad på drygt fem miljoner kronor. Nu kräver Lidl ersättning av kommunen på hela beloppet.

– Vi köpte en tomt av Karlskoga kommun där det, på papper, stod att det tidigare funnits ett bostadshus som hade rivits enligt rådande föreskrifter. När vi väl skulle köra igång så möttes vi av två decimeter grus vilandes på ett parkeringsgarage. I praktiken hade de jämnat det gamla huset med marken och lämnat det som fanns under marken orört. Sen hade de bara lagt på ett lager matjord och slätat över det, säger Johan Vennerström, fastighetschef på Lidl till Karlskoga tidning.

I garaget väntade fler överraskningar i form av fläkrum, dörrar, radiatorer, armeringsjärn elkablar och mycket annat. Totalt 12 000 ton varav hälften klassat som miljöfarligt och därmed tvunget att fraktas till deponi.

– Sådana här saker måste tas om hand om på rätt sätt och när det ska vara schaktbart så ska inte den här typen av material finnas under ytan, säger Johan Vennerström till tidningen.

Kommunen tycker att Lidl ansvarar för att ta reda på markens innehåll.

 Vår ståndpunkt är att kommunen redovisat att det funnits gammalt material i marken. De har berett Lidl möjligheten att undersöka marken, vid ett flertal tillfällen, säger Susanne Edensvärd, advokat och partner på Maqs i Malmö till Karlskoga tidning.

Peter Wiklund, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, förstår däremot Lidls frustration.

– Man skulle behöva titta på det här mer noga för personligen tycker jag inte att Lidl ska behöva stå för det här. Man utgår ju från att det ska ha varit rivet enligt föreskrifter men uppenbarligen har rivningsbolaget bara grävt ner skiten. Gamla synder efter 99 års styre hamnar i knäet på oss. Jag måste titta närmare på det här och föra samtal med andra chefer inom kommunen, säger han till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094