23948sdkhjf

Branschaktörer kommenterar plaståtervinning

Det har varit stort fokus på återvinning av plastförpackningar i media de senaste dagarna.

I serien Prylarnas Pris som för närvarande sänds i Sveriges Radio P1 ägnades gårdagens avsnitt åt plastförpackningar och vad som händer med dessa. Bland annat fästes uppmärksamhet på hur en stor del av förpackningarna slängs i hushållsavfallet istället för att lämnas till återvinning och även på hur liten del av de insamlade förpackningarna som faktiskt återvinns till ny plast. Detta uppmärksammades också under dagen av bland andra Ekot. Nu kommenterar både Avfall Sverige och FTI frågan.

Avfall Sverige skriver på sin hemsida följande:

Producenterna, inte kommunerna, har ansvar för att samla in och återvinna förpackningar. Ansvarsfördelningen är dock inte något som särskilt många medborgare/konsumenter känner till och heller inte ska behöva bry sig om. Det blir dock ett problem när media publicerar inslag som det nu aktuella, eftersom kommunerna sannolikt får ta en del av kritiken, om än oberättigat. Risken är också att medieinslaget signalerar att det inte är någon idé att sopsortera, vilket självklart vore förödande. 

Att producenternas statistik inte är transparent har lyfts av många och i olika sammanhang.  Likaså att det är invånarna som får betala för omhändertagandet av det som producenterna borde stå för.

2018 fattade regeringen beslut att som regel ska det vara bostadsnära insamling av förpackningar och returpapper. Diskussioner om hur detta ska göras pågår som bäst nu, mellan framför allt Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI och Avfall Sverige tillsammans med kommunerna. Ett 50-tal kommuner har redan, på eget initiativ, infört fastighetsnära insamling från villor och småhus och plockanalyser visar att insamlingen ökar. Vi ser därför fram emot att beslutet om nytt insamlingssystem ska kunna öka materialåtervinningen av bland annat plastförpackningar avsevärt. 

Det är också viktigt att påpeka att kommunerna arbetar för att mer avfall, inte minst plasten, ska kunna förebyggas och att mer av det uppkomna ska kunna materialåtervinnas. Vi driver också frågan om att mer behövs göras uppströms, dvs i design- och produktionsledet, när det gäller till exempel materialval, för att minska mängden avfall. 

På FTI:s hemsida kan man läsa:

Knappt 20 procent av de plastförpackningar som används i Sverige återvinns till ny plast. Den siffran måste öka. För att få fler förpackningar att återvinnas behöver både konsumenter och producenter agera.

Medias rapportering kring hur mycket av plastförpackningar som faktiskt återvinns och blir till nya plastförpackningar gör att man kan fråga sig om det är värt besväret att källsortera. Hos oss på FTI finns ingen tvekan, det är absolut värt det!

– Det är jättebra att fokus hamnar på den här frågan. Vi måste jobba framåt mot cirkulära materialflöden och det måste ske nu. Här kan alla vara med och bidra, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

En stor andel av plastförpackningarna hamnar i soppåsen istället för att sorteras ut till återvinning. Vi behöver få in ännu fler förpackningar för att kunna bidra mer till ett cirkulärt och hållbart samhälle. Här kan vi alla hjälpas åt att bli bättre genom att lämna fler förpackningar till återvinning.

Ett betydande ansvar ligger också på producenterna att ta fram återvinningsbara förpackningar. Det är tyvärr fortfarande många förpackningar som sätts på marknaden som inte är möjliga att återvinna eller där det inte finns någon efterfrågan på det återvunna materialet. Vi på FTI har kunskap om vilka material och vilken design som bäst gynnar återvinningsprocessen. Vi arbetar därför med utbildningar, förpackningsmanualer och annan kunskapsspridning för att tillverkare, producenter, inköpare och de som upphandlar plastförpackningar ska välja material som gör att förpackningarna som sätts på marknaden i högre grad kan materialåtervinnas. Ytterligare ett initiativ är att vi i april i år införde differentierade avgifter där förpackningar med hög återvinningsbarhet får en lägre avgift än förpackningar som är svåra att återvinna.

Den som är intresserad av att lyssna på det aktuella avsnittet av Prylarnas pris hittar det här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125