23948sdkhjf

Miljöpartiets tankar om hållbarhet

| Av Martin Wanerholm | Tipsa redaktionen

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Miljöpartiets Maria Gardfjell, riksdagsledamot och vice ordf. i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

1. Vad vill ni göra för att skapa ett hållbart Sverige? 

Läs också: Förslag för minskat matsvinn och mer klimatsmart mat

Miljöpartiet vill öka takten i klimatomställningen och bli Sveriges första fossilfria välfärdsland. Fossilt ska ersättas med förnybart, det gäller även plast.  

När det gäller plasten så finns det flera stora utmaningar – att minska fossila råvaror till plastproduktion samt övergå till fossilfria råvaror till de plastprodukter som behövs, att minska användningen av plast, att minska produktion och användning av plast med sådant kemikalieinnehåll som gör det svårt att kunna återvinna plast effektivt, att öka återvinning av plast, att minska nedskräpningen av plast i sjöar och hav samt spridningen av mikroplaster i miljön.  

Vi vill bygga ett samhälle där det är lätt att leva miljövänligt. Mängden skadliga kemikalier i samhället ökar. Barn är särskilt utsatta. Miljöpartiet driver på för att vi ska kunna leva i en giftfri vardag, i Sverige, EU och världen.  

Lagstiftning och styrmedel behövs för klimat- och miljöarbetet ska bli mer effektivt. MP och S har tillsammans med C och L har enats i det så kallade Januariavtalet om ett antal reformer för en smartare användning av plast, bland annat förstärker vi arbetet mot spridningen av mikroplasterna och inför produktpass för att information om produkters innehåll ska öka förutsättningar för cirkulär ekonomi.  

Miljöpartiet vill att miljö och hållbarhet ska löna sig. Vi vill se mer smarta produktkedjor, och ökad återanvändning och återvinning. Det är nödvändigt för att nå våra miljömål, och inte minst klimatmålen i Parisavtalet. Här spelar plast en viktig roll. I en cirkulär ekonomi vill vi cirkulera det som är bra, inte farliga kemikalier. Därför är det viktigt att vi satsar på att avgifta kretsloppen.  

 

2. Vilken roll kommer plast att ha i framtidens hållbara samhälle? 

De stora mängderna plast återfinns idag i förpackningar, i byggsektorn och en mängd olika slags produkter, bland annat engångsmaterial.  

Vissa produkter vet vi skapar större problem för till exempel nedskräpning och där kan plaster fasas ut genom förbud eller kraftfulla styrmedel. Det gäller till exempel vissa engångsprodukter där Eus direktiv nu implementeras.  

Inom andra områden kommer plastprodukter fortsatt vara nödvändiga. Till exempel plastartiklar i sjukvården för att klara tuffa hygienkrav. Här är det viktigt att fossil råvara ersätts med förnybar råvara i produktionen och att effektiva återvinningssystem införs för en mängd olika produkter.  

I många fall kommer produktutveckling och innovation att behövas för att utveckla design av produkter.  

Den statliga utredningen om plast har föreslagit en lång rad förslag som kan göra återvinning av plast mer konkurrenskraftig och främja smartare användning.  

Vi kan göra Sverige till ett föregångsland för hur vi kan hantera olika plastmaterial på ett smart sätt, utan att miljön och människors hälsa tar skada. Internationellt tittar många på hur Sverige gör, vi har gott rykte både som ingenjörsland och i att vara föregångare på miljöområdet. Vi har mycket goda förutsättningar att leda utvecklingen för en hållbar hantering av plast.  

 

 3. Hur ska man hantera de utmaningar som finns runt plast? 

Plast bör kunna återvinnas, därför bör produkter av plast med innehåll av oönskade kemikalier som kan störa återvinningsprocesser minska, ersättas och fasas ut.  

Vissa engångsprodukter av plast, men även andra material, som har stor effekt på nedskräpning och kan ersättas med flergångsprodukter kan förbjudas. Vilket också EU beslutat i bred enighet.  

Plast som är tillverkat av fossila råvaror och har en stor påverkan på klimatet kan ersättas med förnybara råvaror, återvunnen plast eller andra material. Här har kommunerna en viktig roll, och många kommuner bedriver ett inspirerande arbete, tex Jakten på plasten i Uppsala kommun, där krav ställs i upphandlingar.  

I Januariavtalet har de fyra ledande partierna kommit överens om att se över hur Sverige kan ligga i framkant och utöver dessa produkter även titta närmare på plastmuggar och konstgräs för att ta några exempel. Spridningen av mikroplaster förhindras bland annat genom förbud mot mikroplaster i fler produkter. Spridning av mikroplaster är ett särskilt stort problem med tanke på påverkan på människors hälsa, djur och våra ekosystem.  

Hushållsnära insamling är en mycket viktig åtgärd för att öka källsortering och insamling. Vi välkomnar att FN-mötet inom Baselkonventionen har beslutat att den globala handeln med plastavfall ska regleras hårdare. Genom detta kan man minska stora deponier av plastavfall i utvecklingsländerna.  

Det finns många utmaningar. Vi ser att ett brett samarbete mellan näringslivet och samhället är nödvändigt för att lyckas i arbetet. 

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny rapport: Hundratals secondhand-plagg har mindre klimatpåverkan än ett enda nytillverkat

Den ideella secondhand-organisationen Björkåfrihet har publicerat en rapport med medjämförelser i klimatavtryck mellan secondhand-kläder och nytillverkade. 

Framtidens reningsverk, redan idag….

Återvinningsgalan
Fosforåtervinning redo för fullskala

Återvinningsgalan
Finalisterna till Återvinningsgalan klara!

Juryn har sammanträtt, bidrag bedömts och nu kan vi presentera finalisterna till Återvinningsgalan 2020!

Europa minskar avfallet, igen

I lördags gick startskottet för 2019 års upplaga av Europa Minskar Avfallet-veckan, ett EU-projekt som ska inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande.

Nyhetsbrev

Arkiv

Lina Bergström slutar som vd för ÅI

Brännbart avfall minskade 40 procent

1 oktober införde Sevab nya regler om sortering vid återvinningscentralerna Kvitten och Läggesta. Resultaten kom snabbt.

Plåt återbrukbart byggmaterial 

Ytterligare klartecken för utbyggt slutförvar

Politiken och hållbarheten

Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Vänsterpartiets Elin Segerlind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan har vi publicerat en per dag. Detta är den sista artikeln.

Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Socialdemokraternas Hanna Westerén, riksdagsledamot och gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Moderaternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Moderaternas Louise Meijer, riksdagsledamot och klimat- och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Återvunnet i fokus på Tetra Pak-frukost

Under onsdagsmorgonen höll Tetra Pak ett frukostseminarium för branschen där inbjudna gäster talade under parollen "Att göra det goda valet enkelt".

Second hand-Lucia, någon?

Recyclingdagen Stockholm
Två veckor kvar!

Så hamnade matavfall i fokus

Det senaste decenniet har matavfall gått från att vara en ickefråga till att bli en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.

Produktnyheter
Tomra växlar upp i pantkampen

Sista versen närmar sig för BT Kemi

Vecka 47 inleds arbetet med att sanera det södra BT Kemi-området. Inledningsvis hämtas jord- och betongprover från det förorenade området. Resultatet av testerna ska göra det möjligt att skräddarsy en saneringsanläggning för de förorenade massorna.

Politiken och hållbarheten
Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Produktnyheter
Stort intresse för tvåfacksystem

1

Debatt
Kräver kontantförbud i skrothandeln

Varje år begås det en omfattande mängd järn- och metallstölder i Sverige. Dessa stölder medför ofta stora problem och kostnader för samhället.

Körkortskrav på skånska ÅVC:er

Politiken och hållbarheten
Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten
Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten
Moderaternas tankar om hållbarhet

Förpackningen står för störst klimatpåverkan

Digital lösning förenklar att få sina pantpengar

Produktnyheter
Svensk sensorteknik kan halvera antalet transporter

Politiken och hållbarheten
Kristdemokraternas tankar om hållbarhet

Att inte panta det mesta är pantat....

Ett steg närmare plastreturraffinaderi

Produktnyheter
Komposterbara fruktpåsar för handeln

Matsvinnsföretag får nytt kapital

Nytt bränsle ur massaindustrins våta rester

Bomblarm på ÅVC

Förlängd period för biogasstöd

Samarbete ökar återvinning i fastigheter

Recyclingdagen Stockholm
Programmet klart för metall- och WEEE-konferens

Slår ett slag för IT-insamling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.259