23948sdkhjf

Miljöpartiets tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Miljöpartiets Maria Gardfjell, riksdagsledamot och vice ordf. i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

1. Vad vill ni göra för att skapa ett hållbart Sverige? 

Miljöpartiet vill öka takten i klimatomställningen och bli Sveriges första fossilfria välfärdsland. Fossilt ska ersättas med förnybart, det gäller även plast.  

När det gäller plasten så finns det flera stora utmaningar – att minska fossila råvaror till plastproduktion samt övergå till fossilfria råvaror till de plastprodukter som behövs, att minska användningen av plast, att minska produktion och användning av plast med sådant kemikalieinnehåll som gör det svårt att kunna återvinna plast effektivt, att öka återvinning av plast, att minska nedskräpningen av plast i sjöar och hav samt spridningen av mikroplaster i miljön.  

Vi vill bygga ett samhälle där det är lätt att leva miljövänligt. Mängden skadliga kemikalier i samhället ökar. Barn är särskilt utsatta. Miljöpartiet driver på för att vi ska kunna leva i en giftfri vardag, i Sverige, EU och världen.  

Lagstiftning och styrmedel behövs för klimat- och miljöarbetet ska bli mer effektivt. MP och S har tillsammans med C och L har enats i det så kallade Januariavtalet om ett antal reformer för en smartare användning av plast, bland annat förstärker vi arbetet mot spridningen av mikroplasterna och inför produktpass för att information om produkters innehåll ska öka förutsättningar för cirkulär ekonomi.  

Miljöpartiet vill att miljö och hållbarhet ska löna sig. Vi vill se mer smarta produktkedjor, och ökad återanvändning och återvinning. Det är nödvändigt för att nå våra miljömål, och inte minst klimatmålen i Parisavtalet. Här spelar plast en viktig roll. I en cirkulär ekonomi vill vi cirkulera det som är bra, inte farliga kemikalier. Därför är det viktigt att vi satsar på att avgifta kretsloppen.  

 

2. Vilken roll kommer plast att ha i framtidens hållbara samhälle? 

De stora mängderna plast återfinns idag i förpackningar, i byggsektorn och en mängd olika slags produkter, bland annat engångsmaterial.  

Vissa produkter vet vi skapar större problem för till exempel nedskräpning och där kan plaster fasas ut genom förbud eller kraftfulla styrmedel. Det gäller till exempel vissa engångsprodukter där Eus direktiv nu implementeras.  

Inom andra områden kommer plastprodukter fortsatt vara nödvändiga. Till exempel plastartiklar i sjukvården för att klara tuffa hygienkrav. Här är det viktigt att fossil råvara ersätts med förnybar råvara i produktionen och att effektiva återvinningssystem införs för en mängd olika produkter.  

I många fall kommer produktutveckling och innovation att behövas för att utveckla design av produkter.  

Den statliga utredningen om plast har föreslagit en lång rad förslag som kan göra återvinning av plast mer konkurrenskraftig och främja smartare användning.  

Vi kan göra Sverige till ett föregångsland för hur vi kan hantera olika plastmaterial på ett smart sätt, utan att miljön och människors hälsa tar skada. Internationellt tittar många på hur Sverige gör, vi har gott rykte både som ingenjörsland och i att vara föregångare på miljöområdet. Vi har mycket goda förutsättningar att leda utvecklingen för en hållbar hantering av plast.  

 

 3. Hur ska man hantera de utmaningar som finns runt plast? 

Plast bör kunna återvinnas, därför bör produkter av plast med innehåll av oönskade kemikalier som kan störa återvinningsprocesser minska, ersättas och fasas ut.  

Vissa engångsprodukter av plast, men även andra material, som har stor effekt på nedskräpning och kan ersättas med flergångsprodukter kan förbjudas. Vilket också EU beslutat i bred enighet.  

Plast som är tillverkat av fossila råvaror och har en stor påverkan på klimatet kan ersättas med förnybara råvaror, återvunnen plast eller andra material. Här har kommunerna en viktig roll, och många kommuner bedriver ett inspirerande arbete, tex Jakten på plasten i Uppsala kommun, där krav ställs i upphandlingar.  

I Januariavtalet har de fyra ledande partierna kommit överens om att se över hur Sverige kan ligga i framkant och utöver dessa produkter även titta närmare på plastmuggar och konstgräs för att ta några exempel. Spridningen av mikroplaster förhindras bland annat genom förbud mot mikroplaster i fler produkter. Spridning av mikroplaster är ett särskilt stort problem med tanke på påverkan på människors hälsa, djur och våra ekosystem.  

Hushållsnära insamling är en mycket viktig åtgärd för att öka källsortering och insamling. Vi välkomnar att FN-mötet inom Baselkonventionen har beslutat att den globala handeln med plastavfall ska regleras hårdare. Genom detta kan man minska stora deponier av plastavfall i utvecklingsländerna.  

Det finns många utmaningar. Vi ser att ett brett samarbete mellan näringslivet och samhället är nödvändigt för att lyckas i arbetet. 

Artikeln är en del av vårt tema om Politiken och hållbarheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125