23948sdkhjf

Miljöpartiets tankar om hållbarhet

| Av Martin Wanerholm | Tipsa redaktionen

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Miljöpartiets Maria Gardfjell, riksdagsledamot och vice ordf. i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

1. Vad vill ni göra för att skapa ett hållbart Sverige? 

Läs också: Förslag för minskat matsvinn och mer klimatsmart mat

Miljöpartiet vill öka takten i klimatomställningen och bli Sveriges första fossilfria välfärdsland. Fossilt ska ersättas med förnybart, det gäller även plast.  

När det gäller plasten så finns det flera stora utmaningar – att minska fossila råvaror till plastproduktion samt övergå till fossilfria råvaror till de plastprodukter som behövs, att minska användningen av plast, att minska produktion och användning av plast med sådant kemikalieinnehåll som gör det svårt att kunna återvinna plast effektivt, att öka återvinning av plast, att minska nedskräpningen av plast i sjöar och hav samt spridningen av mikroplaster i miljön.  

Vi vill bygga ett samhälle där det är lätt att leva miljövänligt. Mängden skadliga kemikalier i samhället ökar. Barn är särskilt utsatta. Miljöpartiet driver på för att vi ska kunna leva i en giftfri vardag, i Sverige, EU och världen.  

Lagstiftning och styrmedel behövs för klimat- och miljöarbetet ska bli mer effektivt. MP och S har tillsammans med C och L har enats i det så kallade Januariavtalet om ett antal reformer för en smartare användning av plast, bland annat förstärker vi arbetet mot spridningen av mikroplasterna och inför produktpass för att information om produkters innehåll ska öka förutsättningar för cirkulär ekonomi.  

Miljöpartiet vill att miljö och hållbarhet ska löna sig. Vi vill se mer smarta produktkedjor, och ökad återanvändning och återvinning. Det är nödvändigt för att nå våra miljömål, och inte minst klimatmålen i Parisavtalet. Här spelar plast en viktig roll. I en cirkulär ekonomi vill vi cirkulera det som är bra, inte farliga kemikalier. Därför är det viktigt att vi satsar på att avgifta kretsloppen.  

 

2. Vilken roll kommer plast att ha i framtidens hållbara samhälle? 

De stora mängderna plast återfinns idag i förpackningar, i byggsektorn och en mängd olika slags produkter, bland annat engångsmaterial.  

Vissa produkter vet vi skapar större problem för till exempel nedskräpning och där kan plaster fasas ut genom förbud eller kraftfulla styrmedel. Det gäller till exempel vissa engångsprodukter där Eus direktiv nu implementeras.  

Inom andra områden kommer plastprodukter fortsatt vara nödvändiga. Till exempel plastartiklar i sjukvården för att klara tuffa hygienkrav. Här är det viktigt att fossil råvara ersätts med förnybar råvara i produktionen och att effektiva återvinningssystem införs för en mängd olika produkter.  

I många fall kommer produktutveckling och innovation att behövas för att utveckla design av produkter.  

Den statliga utredningen om plast har föreslagit en lång rad förslag som kan göra återvinning av plast mer konkurrenskraftig och främja smartare användning.  

Vi kan göra Sverige till ett föregångsland för hur vi kan hantera olika plastmaterial på ett smart sätt, utan att miljön och människors hälsa tar skada. Internationellt tittar många på hur Sverige gör, vi har gott rykte både som ingenjörsland och i att vara föregångare på miljöområdet. Vi har mycket goda förutsättningar att leda utvecklingen för en hållbar hantering av plast.  

 

 3. Hur ska man hantera de utmaningar som finns runt plast? 

Plast bör kunna återvinnas, därför bör produkter av plast med innehåll av oönskade kemikalier som kan störa återvinningsprocesser minska, ersättas och fasas ut.  

Vissa engångsprodukter av plast, men även andra material, som har stor effekt på nedskräpning och kan ersättas med flergångsprodukter kan förbjudas. Vilket också EU beslutat i bred enighet.  

Plast som är tillverkat av fossila råvaror och har en stor påverkan på klimatet kan ersättas med förnybara råvaror, återvunnen plast eller andra material. Här har kommunerna en viktig roll, och många kommuner bedriver ett inspirerande arbete, tex Jakten på plasten i Uppsala kommun, där krav ställs i upphandlingar.  

I Januariavtalet har de fyra ledande partierna kommit överens om att se över hur Sverige kan ligga i framkant och utöver dessa produkter även titta närmare på plastmuggar och konstgräs för att ta några exempel. Spridningen av mikroplaster förhindras bland annat genom förbud mot mikroplaster i fler produkter. Spridning av mikroplaster är ett särskilt stort problem med tanke på påverkan på människors hälsa, djur och våra ekosystem.  

Hushållsnära insamling är en mycket viktig åtgärd för att öka källsortering och insamling. Vi välkomnar att FN-mötet inom Baselkonventionen har beslutat att den globala handeln med plastavfall ska regleras hårdare. Genom detta kan man minska stora deponier av plastavfall i utvecklingsländerna.  

Det finns många utmaningar. Vi ser att ett brett samarbete mellan näringslivet och samhället är nödvändigt för att lyckas i arbetet. 

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Boråsföretag satsar på textilåtervinning

Pop up-butik för secondhand

Reuse-koncept snart tillgängligt via webbutik och Instagram.

Jodå, även vi har problem med plastpåsar i naturen

Den 1 maj införs som bekant en ny skatt på plastpåsar.

Butiksvinn blir luncher i eget kök

Plus

Dagligvarujättens tankar om plast

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (tisdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Omvärlden
Markant minskad export av avfallsbränsle

En rapport visar att exporten av avfallsbaserat bränsle från Storbritannien under 2019 minskade markant.

Arkiv
Plus

Intervjun
Han ska förädla skogens rester

Med flera stora industriella partnerföretag i ryggen ska norska Biozin Holding omvandla skogens restprodukter till en lätt bioråolja som sedan kan förädlas av raffinaderier.

Plus

Miljövänligt engångsmode

Ett modemässigt paradigmskifte, där ägande ersätts av brukande och konsumerade plagg läggs i komposten. Möt eldsjälen bakom textila utvecklingsprojektet Streamateria.

Besked: Sopbilsfavorit blir eldriven

Debatt
Kan Alla Hjärtans Dag bli hållbar i en cirkulär ekonomi?

Dagen i kärlekens tecken får auktions-vd att fundera kring hållbarhet.

Sveriges största återbruksprojekt nominerat till arkitektpris 

Kartläggning av svenska kommuners byggåteranvändning 

EU-parlamentet säger nej till plaståtervinning

Europaparlamentet har idag stoppat kommissionens förslag om begränsningar av bly i PVC.

Plus

Krav: Begagnade bildelar vid reparationer

Allt fler försäkringsbolag ställer krav på att bilverkstäder ska använda begagnade bildelar vid reparationer. Det är både bättre för miljön och kostar mindre. Det kan samtidigt innebära att bilägaren inte får en bättre bil efter reparationen.

Kök räddar käk på nordvästskånska restauranger

Under 2019 har ett 20-tal restauranger i nordvästra Skåne jobbat aktivt för att minska matsvinnet genom projektet Kök som räddar käk.

1

Avfallshämtning med flytande biogas

Vill bli Airbnb för mode

Forskarnytt
Skal från kaffesump ny bioplastingrediens

Omvärlden
Maskininstallation under speciella förhållanden

Produktnyheter
Mobil metallseparering

Produktnyheter
De inleder 2020 starkt

Produktnyheter
Ny generation eldrivna grovkrossar

Produktnyheter
Ny tappkran återvinns lättare

Får regeringsuppdrag för klimatneutralt näringsliv

Projekterar för slutförvaret

Mindre plast återvinns

Orkla och PantaPå i samarbete för plaståtervinning

Ingen koldioxidlagring i Sverige

Forskarnytt
Framställ fossilfri olja på 30 minuter

 Sopbrand i kraftvärmeverk

Satsar på Frukt & Grönt i papperspåse

Omvärlden
PVC-återvinning under hot?

Prisas för fosforprocess

Pilotprojekt tillverkar jord av restavfall från pappersindustri

Produktnyheter
Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

På nytt jobb
Han blir hållbarhetsansvarig på SVDH

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14