23948sdkhjf

Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Vänsterpartiets Elin Segerlind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan har vi publicerat en per dag. Detta är den sista artikeln.

1. Vad vill ni göra för att skapa ett hållbart Sverige? 

Det är en stor fråga med många svar. Det som övergripande viktigt för Vänsterpartiet är att skapa en system omställning. Vårt sätt att organisera samhället, våra resurser både från naturen och våra samhälleliga är inte hållbart. Därför behöver vi hitta nya sätt att leva som gör att vi tar hänsyn till de planetära begräsningarna.  

  

2. Vilken roll kommer plast att ha i framtidens hållbara samhälle?

Plast har en flera fördelar och är mycket användbart, men det är viktigt att det används där det är mest lämpligt. Det vi behöver fråga oss är var, när och hur vi använder oss av det. Vänsterpartiet är tacksamma för de inskränkningar i plastanvändandet som EU lagt fram när det kommer till engångsplaster och vi vill att Sverige följer upp och går längre. Vi vill t.ex. se ett förbud mot engångspåsar i plast. Plast ska användas i de sammanhang där det fyller en verkligt viktig funktion, bland annat inom sjukvården, och ska då också vara möjligt att återvinna eller återanvända på ett vettigt sätt. Plast ska inte användas för att skapa slit och släng produkter.  

 

3. Hur ska man hantera de utmaningar som finns runt plast?

Vänsterpartiet tycker att det är viktigt att den plast som ändå används ska kunna återanvändas eller återvinnas på ett vettigt sätt. För att få till en hållbar plastanvändning krävs, förutom att användningen av plast ska minska, att så mycket som möjligt av den använda plasten kan återanvändas eller återvinnas och att råvara av plast blir mindre fossilberoende. Idag konsumerar vi stora mängder plast som inte går att vare sig återanvända eller återvinna. Vänsterpartiet vill se ökade krav på producenterna med krav på standardisering av plasttyper och vi vill också se att fler plastflaskor skulle ingå i pant-systemet. När plastens historia nu skrivs framgent är det viktigt att vi ser de effekter som plasten har på miljön och klimatet. 

Artikeln är en del av vårt tema om Politiken och hållbarheten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078