23948sdkhjf

Utvecklar chipspåse utan plastfilm

Paper Province rapporterar i sitt senaste nyhetsbrev om ett pågående projekt inom FFLAM (Testbädd för fossilfria laminat) som syftar till att utveckla en chipspåse helt fri från plastfilm. Projektet har initierats av förpackningsföretaget Optipack i Sunne som tillverkar flexibla pappersbaserade förpackningar för chips, kakor, cerealier och andra liknande livsmedel.

I nyhetsbrevet intervjuas Optipacks VD Ulrik Fauhlér i ett reportage gjort av Dagens Arbetsmiljö.

Där framgår att det nya barriärmaterialet som ska ersätta plast på insidan av påsarna är baserat på havre- och veteskal, restprodukter från livsmedelsindustrin.

– Intentionen är att vi ska provköra redan i år. Vi måste se om det håller för svetsning där påsarna försluts och att det står emot fett när det är vikt och klart, säger Ulrik Fauhlér till Dagens Miljö.

Fördelen med det nya barriärmaterialet, förutom att det är baserat på förnybara råvaror, är att det inte behöver separeras från papperet i återvinningsprocessen som plast måste göras. Påsen kan återvinnas i sin helhet till nytt papper.

– Vi ser det som en stor möjlighet för framtiden. Jag har varit i kontakt med flera chipsleverantörer som vill ha en helt fossilfri påse, säger Ulrik Fauhlér.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094