23948sdkhjf

För bra för att vara sant?

Med sin patenterade process tror sig företaget kunna revolutionera världens avfallshantering och radera behovet av deponier.

Med sin patenterade process tror sig företaget kunna revolutionera världens avfallshantering och radera behovet av deponier. 

Det israeliska startupföretaget UBQ Materials har fått in 30 miljoner dollar (drygt 306 MSEK) från privata investerare för en patenterad process, som företaget hoppas ska kunna revolutionera avfallshantering och radera behovet av deponier. 

Det israeliska företaget säger att tekniken kan konvertera alla typer av skräp, från matavfall, blandad plast, till kartong och pappertill små plastliknande granulat.

Företagets fabrik och forskningsanläggning ligger söder om Jerusalem. Här arbetar anställda vid UBQ med att sortera och torka skräp. Med hjälp av egenutvecklad maskinteknik strimlas skräpet ner till ett konfettiliknande material, varefter det smälts, extruderas och pelleteras till granulat.  

Materialet skickas sedan till konventionella plastbearbetare som blandar upp materialet med reguljära plastgranulat för tillverkning av nya produkter.  

Då stora delar av företagets produktionsprocess sker bakom stängda dörrar, är det oklart exakt hur företaget går tillväga för att skapa sitt unika material.  

Duane Priddy, en framstående plastkonsult, avfärdar tekniken och säger att detta är för bra för att vara sant, skriver businessinsider.com.   

Men UBQ har stöd för andra framstående forskare.  

Till nättidningen säger Oded Shoseyov, biokemist vid Hebreiska universitetet och som ingår i företagets advisory board; "Detta är en unik och ny teknologi".

Framtiden får utvisa vem, om någon, av dessa som har rätt.

Källa: businessinsider.com 

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094