23948sdkhjf

Kök räddar käk på nordvästskånska restauranger

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Under 2019 har ett 20-tal restauranger i nordvästra Skåne jobbat aktivt för att minska matsvinnet genom projektet Kök som räddar käk.

Arbetet har gett resultat. Genom att bland annat väga svinnet, anpassa portionerna och informera gästerna har deltagarna lyckats minska sitt matsvinn rejält.

Läs också: Så kan mer matsvinn och restprodukter bli foder

En stor del av restaurangbranschens matavfall är svinn, alltså mat som slängs i onödan.

– Matsvinn är ett enormt resursslöseri som är negativt för både miljö och lönsamhet. Att minska matsvinnet i restaurangbranschen är därför en viktig insats för en hållbar framtid, säger Angelika Blom, projektledare på Nordvästra Skånes Renhållning.

2019 startade NSR ”Kök som räddar käk”, en satsning för att bistå krögare med utbildning, nätverk och utrustning för att minska matsvinnet. Närmare 20 restauranger i regionen deltar och mätningarna visar att de hittills i snitt minskat sitt matsvinn med drygt 25 procent.

Nyckeln till framgång är att:

Läs också: Nationell överenskommelse ska minska matsvinn

  • Väga svinnet för att få kunskap om var, när och hur svinnet uppstår.
  • Tänka till kring planering, inköp och recept för att bättre ta tillvara råvarorna.
  • Anpassa portioner, serveringsfat, påfyllning osv för att minska svinnet på tallrik och i buffé.

– Vi är imponerade över krögarnas arbete. Ett av FN:s globala mål är att halvera matsvinnet till 2030 och det är inspirerande att se deltagarnas engagemang för att bidra till att vi ska nå dit, menar Angelika Blom.

Resultatet från Kök som räddar käk visar att det finns potential till förbättringar inom restaurangbranschen. Därför rullar NSR nu ut initiativet i den dagliga driften för att få fler nordvästskånska restauranger att aktivt jobba mot matsvinn.

Fakta:

Matsvinn för miljoner:

  • Varje år slänger svenska restauranger och storkök över 140 000 ton mat.
  • Drygt 60 procent av detta är svinn, mat som slängs i onödan.
  • En bred meny, stora portioner och ta-själv-bufféer är några av orsakerna till matsvinnet. 
Mer om: matsvinn | NSR
Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Corona
Stena Recycling varslar över 500

Corona
Transport av avfall från hantering av covid-19-patienter

MSB har tillsammans med Folkhälsomyndigheten utarbetat ett beslut som gör det möjligt att transportera avfall från hantering av patienter med Covid-19 i containrar.

Avfall Sverige-expert i utredningen kring textil

De ska ta bort batteriavfallet

Turerna i den så kallade ”Batteriskandalen” går vidare.

Pack Point Nordic livesänds

Pack Point Nordic kommer att kunna genomföras som webinar.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Säkert vårtecken: Farligt avfall-bilen börjar köra

Arkiv

Corona
Regeringen presenterar krispaket för småföretag

Nu presenterar regeringen ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet.

Container med flygaska läckte

300 kg stulen koppar - män döms

Corona
Anställda ägare kan nu få hjälp av staten

Tillväxtverket har nu omtolkat reglerna för korttidspermittering, så att även anställda ägare, till exempel åkare, omfattas.

Hanteringen av biogas i EU:s utsläppshandel utreds

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda hanteringen av biogas i EU:s utsläppshandelssystem.

Standard för återanvändning av batterier

Produktnyheter
Vattentålig pappbox minskar plastavfall

Ställer om produktion från biodrivmedel till handsprit

Kopparkupp: 200 meter kabel stals

Ska göra drivmedel av trärester

Ny teknik ska öka plaståtervinning

Produktnyheter
Glasfasad med CO2-snålt aluminium

ÅI kommenterar spillfettdom

Debatt
Investeringar en förutsättning för cirkulär ekonomi

”Cirkulär ekonomi” är orden på allas läppar som ska lösa alla våra miljö- och klimatproblem.

Spillfett är verksamhetsavfall enligt ny dom

Det står nu klart att McDonald’s inte behöver ansöka om dispens för att få forsla bort spillfett och fett från fettavskiljare från sina restauranger i Stockholm. 

Så kan mer matsvinn och restprodukter bli foder

När det gäller svinnet i livsmedelskedjan i Sverige så slängs den mesta maten i hemmen.

Produktnyheter
Kärnmaterial av återvunnen PET

2

Elbilsbatterier kan återvinnas med miljoner från Klimatklivet

Elektrifiering av fordon är ett steg i minskningen av fossila bränslen. Med återvinning av batterier blir det steget hållbarare.

Återbruksgalleria prisad av Postnord

Ny hållbarhetsmärkning för däckmaterial

Forskarnytt
Värmestabil polyamid från terpentinolja

Avfall Sverige ger EU-plan tummen upp

Produktnyheter
Från trä till plast till kartong

Marksanering
Svevia sanerar arsenik

Pop up-secondhand i tre veckor

Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster

Humana till Göteborg

Audi-klädsel av PET-flaskor

Tjuv på ÅVC åkte fast

Kundkorgstrend sprider sig

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.406