23948sdkhjf

Kärnmaterial av återvunnen PET

Efter två års forskning om sätt att på bästa sätt bearbeta återvunna polymerer till honeycomb- eller bikakematerial har belgiska EconCore nu nått sitt mål. 

Företaget har utvecklat en hållbar teknik som nu är kommersiellt förberedd och tillgänglig för licensiering. 

Företagets teknologi för bikakekärnor, ThermHexspelar en viktig roll för att möjliggöra användning av honeycomb-material i kostnadskänsliga applikationer som sidoväggar i leveranslastbilar och släpvagnar, fordonsinredningar som pakethyllor, inre paneler etc. Det kan också användas för gjutformar av betong och fasadpaneler inom byggsektorn. 

Genom användningen av återvunnet PET främjas reduceringen av koldioxidutsläpp samt att materialet i fråga uppges ha en överlägsen temperaturbeständighet och mekaniska egenskaper jämfört med konventionella termoplastiska kärnmaterial, skriver företaget i ett pressmeddelande. 

Bikakekärnorna tillverkas av rPET flakes från PET-flaskor samt återvunnet färgat PET-avfall från den globala marknaden. Eftersom produkter inte syns i de slutliga sandwichpanelerna, är dess estetiska prestanda inte viktig. 

För att tillverka de nya bikakekärnorna behövde EconCore optimera sin utrustning. Under projektets gång upptäckte företaget även att det genom att justera innehållet i tillsatser eller fyllmedel gick att optimera kärnmateralets prestandaegenskaperna. 

Maskinerna för att tillverka bikakekärnorna är utvecklade i nära samarbete med det nederländska extrudermaskinföretaget Meaf Machines. 

Projektet möjliggjordes genom finansiering från byrån Flanders Innovation and Entrepreneurship. 

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Re-adventure till Ikeas cirkulärprojekt
Sopbilen för hushållsnära insamling
Prisas för process att återvinna textilier
Östra Göinge bäst på avfallshantering
Metso lanserar återvinningsprocess för svart batterimassa
A-Plast står bakom ny plaståtervinning i Fröseke

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141