23948sdkhjf

Vattenväxter ska rena bäck från PFAS

Ett oansenligt halvgräs med förmågan att ta upp och möjligen också bryta ned PFAS planteras nu ut i Igelbäcken, Solna.

Försöket ingår i ett forskningsprojekt som testar möjligheten till växtbaserad rening av förorenade vattendrag och det är första gången något sådant provas i Sverige.

För att rena Igelbäcken från föroreningar av PFAS planteras nu över 7500 plantor av en särskild starrväxt ut längs en begränsad del av bäcken. Forskning på vissa växters förmåga att filtrera bort PFAS har pågått under en längre tid.

Växten som testas i Igelbäcken är en specifik klon från starrsläktet i familjen halvgräs, med den speciella egenskapen att den tar upp just PFAS ur vatten. Initiala forskningsresultat tyder också på att växterna även bryter ner PFAS så att kemikalierna helt försvinner. Förhoppningen är att försöket i Igelbäcken ska bekräfta detta, vilket i så fall skulle få stor betydelse för metoden med växtbaserad rening i större skala.

Försöket med ett växtfilter längs en begränsad del av bäcken syftar till att fånga upp huvuddelen av allt PFAS innan det rinner ut i Edsviken. Projektet genomförs av Solna stad i samarbete med företaget Clean Nature, som har ett flertal forskare i ämnet kopplade till sig. För maximal reningseffekt planteras växterna ut på våren och skördas efter växtsäsongen varje år. Projektet kommer att pågå under 2020 och 2021, med en eventuell förlängning om resultaten är positiva. Projektet bekostas genom bidrag från Länsstyrelsen, så kallat LOVA-bidrag.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kemisk industri återvinner eget avfall?
Vägledning kring avfallsinformation
Stora mängder grödor blir inte mat
Hinder till trots, industrin vill använda mer bioplast
IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn: Fler tunga samarbetspartners
Avtal för mer återvunnen plast
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.109