23948sdkhjf

Återvinningsmetoden kan göra PUR hållbart

Forskare vid University of Minnesota har hittat ett sätt att återvinna polyuretan och därmed förhindra att materialet blir avfall. 

Försök har tidigare gjorts för att finna metoder för att återvinna polyuretanavfall, men dessa har resulterar i ett material av lägre kvalitet. I den metod som forskarna nu presenterat uppvisar det återvunna PUR-materialet ekvivalent eller till och med högre kvalitet jämfört med ursprungsmaterialet. Resultaten har publicerats i tidskriften ACS Central Science, publicerad av American Chemical Society. 

Marc Hillmyer, chef för Center for Sustanable Polymers vid universitetet i Minnesota, är exalterad över forskningsresultaten. 

-Resultaten visar hur den kraftfullt kombinationen av polymerkemi och polymerbearbetning kan användas för att lösa miljöproblem. 

sin studie har forskare från University of Minnesota och Northwestern University löst upp polyuretanskum eller film och sedan mixat partiklarna i en katalysatorlösning. Efter torkning har partiklarna formpressats för att sedan bilda nya filmer. Kompressionspressad film bildade produkter av god kvalitet, men kompressionspressad skum sprack och gav inhomogena material. 

Forskarna löste detta problem genom att utveckla en dubbelskruvsextrudering som förbättrade blandningen och avlägsnade luften det återvunna skummaterialet, jämfört med komprimeringsmetodenForskarna menar att denna nya metod skulle kunna användas för kontinuerlig återvinning av de stora mängder polyuretanavfall som för närvarande läggs på deponi. 

-Extruderingsprocessen tar bort luft samtidigt som katalysatorn gör det möjligt för polyuretan att flyta som en vätska, säger Christopher Ellison, ingenjör och professor vid universitet i Minnesota, och en av de äldre författarna till studien. Den här reaktiva processen liknar de som redan används i plastindustrin för andra ändamål, vilket innebär att tekniken snabbt kan komma få stor betydelse.

Källa: eurekalert.org

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.145