23948sdkhjf

Straffavgift för icke återvunna plastförpackningar

I somras kom som bekant EU-kommissionen fram till en ekonomisk överenskommelse om EU:s budget de kommande åren.

Överenskommelsen skedde bland annat mot bakgrund av Brexit, som ju innebär att det inte kommer någon medlemsavgift från Storbritannien längre, och mot den pågående coronapandemin som innebär många och kostsamma stödåtgärder i medlemsländerna.

Som en del i nya konstruktioner av beräkningen av medlemsavgifterna är tanken nu att medlemmarna ska betala en straffavgift på plastförpackningar som inte återvinns. Det handlar om en avgift på drygt 8000 kronor per ton och tanken är att den ska börja tas ut redan vid årsskiftet. Än så länge finns inga besked kring hur mängden icke återvunna plastförpackningar ska beräknas och inte heller vem som faktiskt ska betala avgiften, som alltså är tänkt att ingå i ländernas medlemsavgift.

Det förtjänar också att påpekas att EU-kommissionens förslag från i somras under hösten ska behandlas i EU-parlamentet och alltså inte är godkänt ännu. På sin hemsida skriver branschorganisationen Avfall Sverige att mängden plastförpackningar i restavfallet i Sverige bedöms vara ca 160 000 ton.

Recycling har varit i kontakt med Ikem där Lena Lundberg är ansvarig för plastråvarufrågor. Hon påpekar att det ännu är för tidigt att bedöma vilka effekterna blir för Sverige och att det kommer att bli viktigt att mängden plastförpackningar beräknas på samma sätt i alla medlemsländer för att detta ska fungera. Vidare säger hon att det återstår att se vad parlamentet har att säga om detta och andra förslag i överenskommelsen under hösten. Först därefter kommer det att bli möjligt att mer noga se vad följderna blir för oss här i Sverige. Att införa avgiften från och med 1/1 2021 innebär en mycket snäv tidsram, avslutar hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063