23948sdkhjf

Ny metod räddar tusentals ton mat från att slängas

Den nya metoden svinnovation hjälper livsmedelsföretag ta vara på sina rester.

Svinn förekommer i hela livsmedelskedjan och i Sverige slänger vi ungefär 25 procent av all mat. Därför har Annika Grälls, ansvarig för område mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park, tillsammans med Jesper Lindström vid Vreta Kluster, tagit fram en metod med det fyndiga namnet svinnovation.

– Metoden utgår från livsmedelsproducerande företag som har någon form av spill eller sidoflöden i sin produktion. Tanken är att metoden ska skapa uppslag och idéer till nya produkter, säger Jesper Lindström.

Processen testades i skarpt läge med gott resultat under en pilotstudie i februari i år på Kinda Gurka. Företaget hällde tidigare bort nära 250 000 liter gurkspad varje år, trots att en analys visar att produkten innehåller nyttiga bakterier. Svinnovationsmetoden tog fram 46 olika förslag för hur gurkspadet kan komma till användning och cärefter fick ägarna till Kinda Gurka välja ut sex förslag som utarbetades till konkreta affärscase.

I ett case använde man gurkspadet tillsammans med kärnmjölk från Löt Gårdsmejeri. Kärnmjölken är spill från smörtillverkning och när den kombinerades med gurkspadet skapades osten kerno. Denna produkt blev så lyckad att Paul Svensson, stjärnkock och hedersdoktor vid Örebro universitet, för närvarande köper upp allt som produceras. Kerno kommer att finnas på restaurangen Paul Taylor Lanthandel som drivs av Paul Svensson och Tareq Taylor.

– Även om det är en bra story, från sidoflöde till stjärnkockar, är det viktiga att metoden kan användas av andra producenter och förädlare för att minska svinnet genom att göra det säljbart i annan form. Företagen kan göra det på egen hand eller genom samarbeten, säger Annika Grälls.

Källa: Alfred Nobel Science Park

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125