23948sdkhjf

Interpol avslöjar organiserad plastkriminalitet

- Det är angeläget att införa ett globalt bindande plastavtal för att få bukt med den illegala handeln av plastavfall. Den omfattande kriminalitet som Interpol har dokumenterat kan inte få fortsätta, säger Karoline Andaur, generalsekreterare för WWF, Världsnaturfonden.  

Den enorma mängd plastavfall som produceras i världen har lett till en ökad organiserad brottslighet. Detta avslöjas i en ny rapport som publicerats av den internationella polisorganisationen Interpol och Världsnaturfonden. 

-Den plast som vi konsumenter källsorterar och sedan förväntar oss ska återvinnas och återanvändas, hamnar inte sällan i kriminella händer som dumpar och bränner det. Plasten hamnar i havet och i naturen, till stor skada för både djur, miljön och människor. Pengarna hamnar i kriminella fickor och innebär att kriminell verksamhet, som korruption och penningtvätt, kan fortsätta, säger Andaur. 

En av anledningarna som lyfts fram som orsak till detta är att Kina stängde sina dörrar för import av plastavfall 2018. Under perioden 1992 till 2018 sägs Kina ha importerat nästan hälften av världens plastavfall. 

I sin rapport lyfter Interpol fram situationen från 2018 till idag och rapporten visar en tydlig trend. Plastströmmar strömmar idag från länder i Europa och Nordamerika till framväxande ekonomier i Asien. Gemensamt för de länder som får de största mängderna plast är att de inte har tillfredsställande system för hantering av avfallet. 

Vietnam, vilket är ett av de länder som importerar mest plastavfall, rapporterar att 88 procent av allt avfall i landet inte hanteras som det borde. Indonesien rapporterar 83 procent felhanterat avfall. 

En annan trend som har dokumenterats i ett antal länder är en ökning av oreglerade metoder för att bli av med avfallet. Detta inkluderar olaglig dumpning och förbränning av avfall. 

Plastavfall är ett av de allvarligaste miljöhoten som finns. Det är avgörande för global miljösäkerhet att detta hanteras och regleras på rätt sätt, säger Calum MacDonald, styrelseordförande i Interpols miljökommitté. 

-Världens statschefer måste inse att plastavfall passerar nationella gränser i mycket hög grad, därför måste vi hantera detta problem tillsammans. Baserat på denna rapport kräver WWF stöd från regeringar, domstolar, företag och konsumenter för att upprätta ett globalt bindande avtal om plasthantering, säger Andaur. 

Nästan 2 miljoner människor i mer än 40 länder har hittills undertecknat Världsnaturens uppmaning till ett globalt avtal om hantering av plastavfall.  

Källa: www.plastforum.no

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141