23948sdkhjf

Likt Fågel Fenix reste sig elavfallsåtervinnare ur askan

På Tjörn, i Svanvik, hittar vi återvinningsföretaget Scartab, verksamma inom en nisch som kommer att ha framtiden för sig länge än. Men det kunde slutat illa för ett par år sedan….

Vid företaget träffar vi Joachim Ekeblad och Niklas Karlsson, försäljnings-/marknadsansvarig respektive vd, som berättar att fokus från början var rivning av telestationer.

- Det kom sig av att en av grundarna tidigare haft ett bolag, en entreprenadfirma som pysslade med rivning. Han kom in och började riva åt dåvarande Televerket och idén föddes att starta en verksamhet med inriktningen att ta hand om och återvinna elavfall, säger Joachim Ekeblad, och fortsätter:

- Man hade då en slogan som löd ”Din röda tråd genom gröna system”. Det här var 1999 och ambitionen var redan från början att vara ISO-certifierade, för att möta miljökraven tidigt.

Denna ambition levde man upp till med besked.

- Redan år 2000 så var bolaget färdigcertifierat enligt ISO 14001 och ISO 9001. Sedan kom 2005 AFS 2001 och SAS 18001 för arbetsmiljö så företaget var före flera av kunderna med dessa certifieringar kan man säga. Verksamheten bestod i att demontera elanläggningar, förbehandla dessa genom bland annat avgiftning och sedan vidare till återvinning. Och så ser det ut idag också, även om regelverk etc ändrats genom åren. Huvudsysslan är att demontera elanläggningar och inte att hålla på med rivning i allmänhet, säger Ekeblad. Ingen regel utan undantag dock, visar det sig.

- Vi har tidigare gjort en hel del rivningar åt Fortifikationsverket som handlat om att tömma bergrum och liknande och det har inbegripit komplett husrivning också, även om vårt fokus ligger på att demontera elanläggningar.

I mitten av 2000-talet började Scartab att ta hand om transformatorer.

- Vi fick några stora jobb och hade också en lite annan approach på marknaden jämfört med de stora aktörerna. Utan att peka finger så gav dessa kunderna intrycket att miljöanpassad rivning och återvinning alltid var dyrt och komplicerat, men det behöver det inte alls vara, säger Joachim Ekeblad och fortsätter:

- Scartab satsade 2008 på högspänningssidan. I samband med det kom jag in, med bakgrund från bilindustri. Det handlar om rivningar av ställverk, transformatorer och liknande anläggningar. Jag har sålt in projekt, varit verksamhetsledare och projektledare. Nu är det dags att ”fasa in” Niklas som vd och det är för att få in lite ”nytt blod” som kan föra bolaget framåt.

- Vi kommer nu att trycka mycket hårt på att vi skapar kretslopp. Det är ju det vi gör och under de här åren som verksamheten funnits så har omhändertagandet utvecklats jättemycket. Inget deponeras idag i stort sett, utan allt återvinns på något sätt. Det ligger rätt i tiden, säger Niklas Karlsson.

Är man ensamma om den här nischen?

- Nej, det finns konkurrens, säger de båda.

- En del bolag jobbar med återvinning, en del med demontering och Scartab kombinerar dessa båda ganska bra. Vi återvinner det vi demonterar och ser till att exempelvis en transformator blir ny råvara och förs till smältverk. Vi tar ett stort ansvar för kretsloppet och det är kanske lite unikt. Höljen och liknande järn- och stålskrot skär vi ner, men främst är det koppar som vi själva återvinner till pellets i en speciell maskin.

Man satsar hårt på att visa att man är seriös i detta, inte minst med alla certifieringar etc.

- Det är en bransch där det finns en del ”lycksökare” och hela begreppet skrothandel har en viss klang som inte är helt positiv, konstaterar Niklas Karlsson.

Vilka är företagets kunder?

- Vi brukar skoja om att kundlistan inte är speciellt lång, men innehåller väldigt stora kunder. Vi har rikstäckande ramavtal med Vattenfallkoncernen och med Telia inom rivning och återvinning. Alla Vattenfallbolag kan avropa våra tjänster inom rivning och återvinning. Vi satsar på att serva stora bolag i och med att kraven är rätt höga på elbranschen. Där finns en bra nisch. Det är energi- och nätbolag som Svenska Kraftnät Vattenfall, Eon, Ellevio och många till, säger Joachim Ekeblad.

I verksamheten ser man tydliga tecken på den utveckling som skett på el- och teleområdet.

- För några år sedan var vi med när en telestation i Göteborg skulle moderniseras. Vi rev ut ca 800 apparatskåp och all den teletrafiken trycktes sedan in i ett litet skåp…. Det rörde sig om en hel stadsdels telefoni, konstaterar Joachim Ekeblad.

Hur ser det ut med de ingående materialen?

- Mängderna har ju minskat när apparater blir mindre. När det gäller transformatorer och högspänningsapparater så var de förr överdimensionerade. Idag tillåts inte det direkt, utan nu är allt optimerat för den tänkta livslängden. Väldigt generellt så innehöll gamla transformatorer sämre kärnplåt och mycket koppar, medan nya har mycket bättre kärnplåt och väsentligt mindre koppar. Man kan balansera effektuttaget mycket bättre i en ny än en gammal transformator och det är en anledning till att de byts. De tappar i effekt och verkningsgrad över tid. Apparater idag slimmas till max och jag tror att vår bransch kommer att få mycket att göra även i framtiden. Nya apparater verkar inte riktigt så hållbara som de kanske borde vara, menar Ekeblad.

Avgiftning är en stor del i verksamheten.

- I gamla elapparater finns ofta kvicksilver, PCB med mera och det tar vi hand om på ett miljösäkert sätt. Vi har egen kapacitet att analysera vilka ämnen som finns i utrustningen.

Vilken ålder är det på det man river?

- Det varierar. tekniken som vi för närvarande river rätt mycket är från mitten av 70-talet, och i andra fall kan det vara utrustning som är driftsatt på 50- eller 60-talet. Ofta är det grejer som varit ur drift väldigt länge, men det är lite symtomatiskt att man inte gör sig av med gamla grejer direkt, utan tänker ”vi tar det sen”….

Hur var det då med händelsen som kunde lett till en helt annan och mindre positiv utveckling för Scartab?

- På morgonen 5 juni 2018 så startade vi produktionen som vanligt. Maskinerna startades och vi började granulera i den maskin som gör kopparpellets. Inom 20 minuter uppstod en överhettning och branden var ett faktum. Det var en ren arbetsplatsolycka. Branden blev för stor för tre personer och sex släckare, så det var bara att tömma lokalen på folk. Brandkåren kom snabbt och släckte under hela dagen och kvällen, säger Joachim Ekeblad och fortsätter:

- Man trodde i början att kontoret skulle klaras, men så gick det inte.

Branden var ett fruktansvärt hårt slag mot verksamheten men vi hade ju ansvar mot personal, kunder och oss själva, så det var bara att bara ta i ännu mer! Arbetet i fält kunde ju flyta på med ändrade flöden på demonterat material medan det internt på Svanvik blev oerhört mycket merarbete. Mycket material skulle plötsligt samsas på väldigt liten yta och förbehandlingen fick komprimeras till ett hörn. Detta ledde till att vi fick flytta på grejor hela tiden för att kunna arbeta.

- Men istället för att kasta in handduken kände vi snarare ”nej nu jävl…” så vi tog sikte på ”Scartab 2.0” redan från början kan man säga, alla andra alternativ var ju otänkbara!, säger Joachim Ekeblad.

En effekt av branden var att kriminella intressen snabbt visade sig.

- Tjuvarna kom redan den 6:e och klippte upp staketet. Vi hade inbrott fem nätter i rad. Riskerna dessa människor tog var helt sanslösa, konstaterar de båda.

Det brann på en tisdag och på fredagen samma vecka var man installerade i grannhuset, i temporära kontor som man satt i fram till maj nu i år. Vår intervju sker i det nybyggda kontoret.

Hur klarade sig företagets utrustning?

- Maskinen för kopparpellets var totalförstörd men vi hade en reservmaskin på grund av en tanke vi hade att kunna köra olika fraktioner. Denna reservmaskin blev lite rökskadad bara och kunde snabbt saneras. Men vi förlorade enorma mängder verktyg och utrustning som ledstaplare, truckar, domkrafter med mera. Kunderna har inte märkt speciellt mycket dock, bland annat för att vi fått hjälp av konkurrenter som hanterat vissa flöden åt oss, säger Joachim Ekeblad.

Nu har man alltså kunnat flytta tillbaka till sina ”nygamla” lokaler och står redo att utvecklas vidare.

- Vi fortsätter utveckla vårt digitala ISO-system för att göra det lättillgängligt och begripligt. Tidigare har det nästan varit ett krav att kunna skicka ut sitt certifikat och då har vi satt en stor ära i att få alla på ett och samma papper. Vi ser framtiden an med stor tillförsikt och räknar med att det kommer att finnas en stor potential för oss i den här nischen framöver, avslutar Joachim Ekeblad och Niklas Karlsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095