23948sdkhjf

Satsning på cirkulär emballageplast i byggbranschen

Emballageplast har ett viktigt syfte inom byggindustrin för att skydda varor och hålla dem på plats. Men vad händer när plasten är använd, när produkterna är uppackade?

För att på ett bra sätt ta hand om den tunna och kvalitativa emballageplasten påbörjas nu projektet  som hade ett uppstartsmöte med alla projektparter i september 2020 och pågår till sommaren 2022.

Projektet är en fortsättning på en förstudie som drevs 2019, vilken visade att det finns en tydlig potential för att utveckla ett cirkulärt system för emballageplast.

- Om gammal emballageplast kan komma tillbaka till tillverkningsindustrin för att sen bli nya plastprodukter är det ett stort steg mot en bättre miljö, säger Henrik Björk, Sortimentsansvarig på Optimera .

15 företag ska nu samarbeta för att utveckla och testa ett effektivt insamlings- och återvinningssystem för emballageplast från byggindustrin. 

Nya insamlingskrav för bygg- och rivningsavfall började gälla den 1 augusti 2020.

- För att det ska bli fart på utsortering av plast måste vi kunna visa att materialet kommer till nytta och verkligen blir nya produkter, säger Marianne Hedberg på Byggföretagen.

Deltagarna ska bland annat genomföra ett antal insamlingar med emballageplast. Insamlingsplatserna kommer att väljas för att visa på en bredd av olika arbetsplatser och deras olika utmaningar.

Olika återvinningsalternativ att testas och utvärderas för att se när vilken metod passar bäst och vilka produkter som kan skapas av den återvunna plasten.

Under september har Trioplast lanserat en nyutvecklad sträckfilm med 75% återvunnen plast, varav minst 51 procent är post-consumer recycle, PCR.

- Vi ser fram att tillsammans med de andra parterna öka de insamlade volymerna i ett cirkulärt system för emballageplast, menar Magdalena Bengtsson på Trioplast AB.

Parter i projektet är NCC, JM, Beijer Byggmaterial, Optimera, Polyplank, Castellum, Wingårdhs, Trioplast, Cargospace24, Bewi Synbra Circular, Byggföretagen, Ragn-sells, Kretslopp och Recycling i Sverige och Rise IVF.

Projektet leds av Chalmers Industriteknik och finansieras av forskningsprogrammet Re:source.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078