23948sdkhjf

Återvinningsbart vindturbinblad

Zebra (Zero wastE Blade ReseArch), är ett projekt drivet av IRT Jules Verne, med målsättning att designa och tillverka ett 100 procent återvinningsbart vindturbinblad av termoplastmaterial.

I projektet deltar industribolag och tekniska centra som danska LM Wind Power, Arkema, Canoe, Engie och Owens Corning.

Projektet vill i full skala demonstrera den tekniska, ekonomiska och miljömässiga relevansen av termoplastiska vindturbinblad, med en design för att underlätta återvinning. Projektet ska pågå under 42 månader och har en budget på 18,5 miljoner euro.

Inom projektet kommer LM Wind Power att designa produkten, bearbeta och tillverka två prototypblad med Arkemas Elium-harts för att testa och validera kompositmaterialets beteende och dess genomförbarhet för industriproduktion.

Parallellt kommer projektpartnerna att fokusera på att utveckla och optimera tillverkningsprocessen med hjälp av automatisering för att minska energiförbrukningen och avfallet från produktionen.

Projektpartner kommer även att undersöka metoder för att återvinna materialet som används i prototypbladen till nya produkter. Slutligen kommer en livscykelanalys att bedöma den miljömässiga och ekonomiska livskraften för att ytterligare använda termoplastmaterialet i framtida vindkraftsblad. 

Källa: IRT Jules Verne

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.117