23948sdkhjf

Tetra Pak börjar använda återvunnen plast

Tetra Pak kan nu erbjuda återvunnen plast i sina förpackningar och blir därmed den första tillverkaren av dryckeskartongförpackningar som gör det. Den återvunna plasten är godkänd för direktkontakt med livsmedel och Tetra Pak är det första företaget i dryckesbranschen som erhåller certifikatet Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB) Advanced Products-certifiering.

Tetra Pak beskriver introduktionen av återvunnen plast i sina förpackningar som ett avgörande steg i företagets strategi för cirkularitet, vilket inkluderar: minimera beroendet av fossilbaserade resurser; ansvarsfullt anskaffade råvaror; utforma förpackningarna för förbättrad återvinning och motverkande av nedskräpning; samt bygga partnerskap för effektiv insamlings- och återvinningsinfrastruktur över hela världen.

Alejandro Cabal, Vice President Packaging Solutions, Tetra Pak säger;

– Som undertecknare av Ellen MacArthur New Plastics Economy globala åtagande har vi lovat att ha minst 10 % återvunnet plast i genomsnitt i kartongförpackningar som säljs i Europa till 2025, förutsatt att lämplig återvunnen plast för livsmedel finns tekniskt och ekonomiskt tillgänglig. Efter att ha arbetat nära med INEOS och RSB de senaste månaderna kan vi nu erbjuda våra förpackningar med ett innehåll av återvunna polymerer, vilket möjliggör livsmedelsindustrins fortsatta färdväg mot ökad hållbarhet.

Användning av återvunnet material bidrar till ökade återvinning och gör återvinning mer ekonomiskt lönsamt. Men inköp och kvalitet kan vara en utmaning på grund av den begränsade tillgängligheten av återvunnen plast av livsmedelskvalitet på marknaden för närvarande, menar Tetra Pak.

Tetra Pak inledde därför ett nära samarbete med leverantörer för att utforska möjligheten att använda återvunna polymerer i kartongförpackningar och identifierade INEOS för att tillhandahålla den första leveransen återvunnen polyeten (PE).

INEOS är en global tillverkare av petrokemikalier, specialkemikalier och oljeprodukter och använder Plastic Energy´s återvinningsprocess för att omvandla plastavfall till högkvalitativa polymerer, som med identiska specifikationer och samma renhetsnivå som jungfrulig plast, kan ersätta oljebaserade jungfruliga produkter.

Cabal tillägger;

– RSB intygar att de återvunna polymererna som används i lock, topp och, eller beläggningar i Tetra Pak-förpackningar produceras på ett hållbart sätt. Att vara den första i vår sektor som tilldelas RSB Advanced Products-certifiering representerar ytterligare en milstolpe i vår resa mot världens mest hållbara livsmedelsförpackning – en kartong som är helt tillverkad av förnybara eller återvunna material, är bekväm och säker och helt återvinningsbar och kolneutral, och därmed möjliggör ett uthålligt livsmedelssystem. Att kvalitetssäkra och tillhandahålla försäkran om massbalansanspråk är avgörande för att säkerställa transparens och ansvarsskyldighet inom systemet, vilket ökar förtroendet ur slutanvändarens perspektiv.

Plasten är gjord av en blandning av återvunna och icke-återvunna material, med motsvarande kvantitet återvunna material spårbara i Tetra Paks försörjningskedja.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078