23948sdkhjf

Pant på engångsmuggar testas i sommar

I sommar deltar Örnsköldsviks kommun i ett pilotprojekt tillsammans med RISE där pant testas på engångsmuggar för take away. Syftet är att öka källsorteringen på allmänna platser.

Under perioden 1 juni till 31 augusti kommer den som besöker Örnsköldsviks stadskärna att med hjälp av sin smartphone få möjlighet att panta sin take away-mugg. I projektet Panta på stan är förhoppningen att detta ska göra det lätt för konsumenten att göra rätt och bidra till minskad nedskräpning i stadsmiljön.

– Vi vill bli ännu bättre på att hantera avfall i våra offentliga miljöer. Projektet är ett bra sätt för oss att testa hur intresset för pant ser ut och hur vi ska utveckla vår återvinning i offentliga miljöer framåt. Faller det här väl ut kan detta bli något vi fortsätter med, säger Magnus Wiklund, drift- och underhållsstrateg Örnsköldsviks kommun.

Hur är detta tänkt att fungera? Konsumenten köper en engångsmugg för take away med tillhörande krage på ett av de utvalda caféerna i stadskärnan. En pant läggs på muggen. Därefter kan muggen pantas genom att konsumenten laddar ner en app, scannar QR-koden på kragen och lägger den i rätt behållare vid en återvinningsstation eller i de speciella källsorteringsstationer som placerats ut.Panten kan sedan tas ut i form av pengar, poäng eller doneras.

I studien kommer plockanalyser utföras för att se i vilken utsträckning konsumenterna har källsorterat och pantat. Det kommer också vara möjligt för konsumenten att ge återkoppling via appen, eftersom utvärderingen av upplevelsen och beteendet är en viktig del i studien.

Örnsköldsviks kommun har sedan tidigare deltagit i RISE projektet ”Cirkulära on-the-go förpackningar”, där syftet var att ta fram nya lösningar för att minska nedskräpning och öka materialåtervinning och återbruk av on-the-go förpackningar. Plockanalyser där visade en övervikt av muggar, vilket resulterade i att det är just det som testas i detta projekt.

Projektet Panta på stan drivs av RISE i samarbete med Örnsköldsviks kommun och Bower. Projektet finansieras av Vinnova Civic tech.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125