23948sdkhjf

Litiumbatterier, inte helt lätta att samla in

– Vi ser definitivt större risker vid insamlingen och fortsätter att utvärdera hur vi ska jobba för att minska dessa. Vår uppgift är att hjälpa producenterna att uppfylla sitt producentansvar genom att erbjuda ett rikstäckande insamlingssystem, säger Kristina Eriksson på El-kretsen i ett meddelande.

Hon talar om återvinning av litiumbatterier.

El-kretsen bildades 2001 när producentansvaret infördes. Det innebar att de som säljer elektroniska produkter också måste ta hand om sina förbrukade varor och därmed hjälpa till att sluta kretsloppet.

Totalt samlas 155 700 ton elavfall in i Sverige. Cirka 3 500 ton eller drygt 2 procent är batterier. Drygt 10 procent av de insamlade batterierna är primära litiumbatterier eller litiumjonbatterier och andelen ökar snabbt, berättar El-kretsen.

– Det är allmänt känt att litiumbatterier kan hamna i termisk rusning och börja brinna, säger Kristina Eriksson, ansvarig för operativ styrning och kvalitetssäkring på El-kretsen i meddelandet och förklarar vidare:

– Problemet är att även om man släcker lågorna så kan den termiska rusningen fortsätta och batterierna börja brinna igen när man tror att de är släckta.

Riskerna har inneburit att litiumjonbatterier redan 2017 klassades som farligt gods, något som kraftigt påverkat batteriinsamlingen. I dags används två stora plastlådor ute på Återvinningscentralerna, en för litiumbatterierna, en för det övriga.

– Jag ser att riskerna med insamlingen av litiumbatterier ökar i takt med att andelen litiumjonbatterier ökar och energiinnehållet också ökar. Det har förekommit bränder, framför allt i anläggningarna där batterierna tas emot och hanteras, exempelvis sorterings- och återvinningsanläggningarna, säger Kristina Eriksson i meddelandet och avslutar med att berätta att de tittar på någon form av brandsläckare för litiumbatterier:

– Brandsläckaren som används, och kommer att tillhandahållas till alla i vårt system, är en brandsläckare som tagits fram specifikt för att släcka bränder för litiumbatterier. Detta släckmedel är baserat på samma mineral som vermikulit – men det är löst i vatten och kan därför lägga sig som ett täcke på batteriet när det brinner och kyla ned det så att den termiska rusningen bromsas eller avtas – och branden släcks.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095