23948sdkhjf

Vanadin från stålindustrins slagg

En ny mineralbearbetningsanläggning i Finland ska öka vanadinproduktionen för Europa. På tio år ska besparingar på upp till 1,5 miljoner ton koldioxid göras jämfört med konventionell gruvdrift.

Råvarubranschens konsortium EIT Rawmaterials stöttar ett joint venture i Finland mellan två australiska projektutvecklingsföretag nämligen Critical Metals och Neometals.

Vanadium Recovery Project, VRP ska inte att ha några avfallsströmmar och ska skapa ett nytt prejudikat för cirkulär ekonomi inom metallbearbetning.

Anläggningen ska placeras i Björneborg, Finland och ta emot slagg från lokala stålproducenter och återvinna några av de mest renade vanadinprodukterna i världen.

Detta ska positionera kritiska metaller och neometaller på väg att bli en stor producent av vanadin i Europa i slutet av 2024.

VRP bygger på en ny proprietär hydrometallurgisk process som inte ska resultera i något avfall med biprodukter som är planerade att användas i produktionen av koldioxidfri cement.

EIT Rawmaterials beskriver vanadin som ett kritiskt råmaterial enligt Europeiska kommissionen med överlägsen energitäthet jämfört med andra batterimaterial. Idag kommer cirka 75 procent av den globala vanadinförsörjningen från Kina, Sydafrika och Ryssland, skriver EIT Rawmaterials.

– Innovativa projekt som Vanadium Recovery Project i Björneborg, Finland visar hur cirkulär ekonomi kan ha en betydande inverkan på diversifiering av leveranskedjor. Återvinning av metaller och mineraler från biprodukter på ett miljövänligt sätt kommer att vara en mycket viktig råvarukälla för Europa, som ett komplement till hållbara gruvprojekt. Därför är vi glada över att arbeta med Critical Metals och Neometals för att bedöma finansieringsmöjligheter när detta projekt går in i nästa fas, säger Olli Salmi, Innovation Hub Baltic Sea Director på EIT Rawmaterials i ett meddelande och tillägger:

– Att säkra råvaror för Europa kräver innovation och nära samarbete med länder och regioner som delar våra miljömässiga och etiska standarder. 

– Vi tror att vanadin under de kommande tio åren kommer att vara det nya litiumet. Vi ser många paralleller om var vanadinindustrin är nu kontra där litiumindustrin var för tio år sedan. Vi är glada att EIT Rawmaterials håller med om denna bedömning och fortsätter att stödja oss i att driva detta projekt snabbt framåt, avslutar Darren Townsend, utvecklingschef på Neometals meddelandet.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078