23948sdkhjf

Engångs ska bli flergångs

Engångsförpackningar står för en stor del av förpackningsanvändningen och återvinns inte på samma sätt som förpackningar i hushållen. Regeringen beslutade därför i höstas att det ska ställas krav på att den som erbjuder snabbmat och dryck i engångsförpackning också ska erbjuda ett alternativ som går att återanvända. Men hur ska detta gå till?

Det vill IVL Svenska Miljöinstitutet, försöka finna ut. I ett antal workshops ska IVL utforska vilka åtgärder, samarbetsformer och eventuella innovationer som behövs för att etablera ett nationellt system för återanvändning av take away-förpackningar.

– Vi behöver minska användningen av engångsförpackningar, både för att förbruka mindre resurser och minska miljöpåverkan men också för att minska nedskräpningen i naturen, säger Annelise de Jong, konsumtionsforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Regeringens beslutade nya regler börjar gälla från och med 2024. Målet är att minska användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor i Sverige med 50 procent till 2026. Så det finns en deadline att jobba emot.

Vilka metoder som ska användas för att nå målet återstår att se, menar IVL. Är flergångslådor och pantsystem – lösningen? Hur får vi sådana system att fungera i praktiken? Det är ett par frågor som IVL ställer sig i de planerade workshops.

IVL har i ett pilotprojekt testat ett system för återanvändbara take away-förpackningar för både mat och dryck. I projektet deltog ett antal kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg.

– Flera användare provade systemet under ett år och engagemanget var stort, både hos konsumenter och hos kaféer och restauranger runtom i landet.

Hon menar att det är viktigt att de nya systemen som utvecklas för återanvändning också fungerar i praktiken, och i större skala.

– Risken är annars att det skapas en mångfald av olika system, där vissa förpackningar och system kanske inte används tillräckligt mycket för att vi ska få en minskad miljöpåverkan, säger Annelise de Jong.

Erfarenheterna från piiottesterna tar man nu med sig till det uppföljningsprojekt som drar igång. Det finansieras av Naturvårdsverket och hålls som sagt i form av workshops. Medverkar gör bland andra restaurangkedjan Eatery, företaget Bower som utvecklar återanvändningssystem, Håll Sverige Rent, Naturvårdsverket och branschföreningen Visita.

Den som är nyfiken på att höra mer om hur IVL jobbar med frågan får chansen redan den 5 maj på Pack Point Nordic i Stockholm. Då kommer Alexandra Almasi från IVL att tala om hur man i olika projeket jobbar med partner i syfte att slut cirkeln för plast på olika områden.

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094