23948sdkhjf

Innovation inom metallåtervinning prisad

Deras innovation samlar upp metall ur havet.

Det finska företaget Weeefiner tillhandahåller verktyg och tjänster för återvinning av lösliga metaller och hjälper till att förvandla lågvärdiga och giftiga avfallsströmmar till värdefulla och hållbara produkter. 

Nu har de tilldelats Rädda Östersjön-priset.

Motiveringen är att innovationen är den första i sitt slag och att den främjar cirkulär ekonomi, skriver Hufvudstadsbladet och vidare att Weefiner fick ta emot 20 000 euro av Finlands mässtiftelse i samarbete med Baltic Sea Action Group, John Nurminens stiftelse, Håll skärgården ren och Tekniikka & talous.

Vad ska ni använda pengarna till?

– Östersjöpriset betyder mycket för ett litet företag som Weeefiner. Vår plan är att använda prispengarna för att fortsätta utveckla 4D Scavenger-teknologin ytterligare och utöka tillämpningarna till återvinning av näringsämnen som nitrat eller fosfat, berättar Mikko Hänninen, operativ chef för Weeefiner för oss.

Ett av deras projekt är att hjälpa Kemira att använda de ädelmetaller som används i Kemiras process mer effektivt. 

Kemira tillverkar hållbara kemiska lösningar för vattenintensiva industrier som massa-, pappers-, olje- och gasindustrin och vattenrening. 

– Det finns flera olika typer av avfallsströmmar i den processen som vi är intresserade av att utnyttja. I början av projektet var vi särskilt intresserade av att ta reda på om Weeefiners 4D Scavenger kunde användas för mer än en processström, säger Juhani Paloniemi, Kemiras tekniska chef på hemsidan och berättar vidare att resultaten är mycket lovande och de önskade metallerna återvinns med upp till 100 procents effektivitet från både process och avloppsvatten.

Vad är nästa steg i det projektet?

– Ja, vi har ett pågående projekt med Kemira. Vi avslutar piloteringen av återställningsprocessen med vår pilotbehållare och resultaten ser bra ut. Nästa naturliga steg är att designa och tillverka den kompletta återvinningsutrustningen och leverera den till kunden, berättar Mikko Hänninen för oss.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078