23948sdkhjf

"Cirkularitet och delning bör bli standard"

Med mer återbruk och delning går det att kraftigt minska utsläppen från både byggfasen och användningsfasen.

– Det kan handla om att dela kontorsyta i högre grad och återbruka byggmaterial, säger Steve Harris, som tillsammans med Erika Mata, har skrivit en ledare i den ansedda tidskriften Resources, Conservation and Recycling.

Klimatpåverkan från byggnader sker både under själva byggfasen och när byggnaden används. 

– Delning kan dramatiskt minska klimatpåverkan från byggsektorn och minska behovet av att bygga nya byggnader, säger Steve Harris.

– Den svenska byggnadsbranschen gör bra ifrån sig inom vissa områden, bland annat genom att använda trä som byggmaterial hellre än stål, och vi har några riktigt bra och välkända stadsdelar som Västra Hamnen i Malmö med en hög nivå av hållbarhet. Men det är isolerade fall. Vi behöver se till att cirkularitet och delning blir standard, säger Steve Harris.

Enligt klimatpanelen IPCC:s senaste rapport måste de globala utsläppen från byggnader minska med mellan 50 och 90 procent till 2050 om vi ska ha en chans att klara tvågradersmålet.

I dag utgör utsläppen från enbart användningen av byggnader sex procent de globala växthusgasutsläppen - utsläpp som uppstår framför allt i samband med uppvärmning samt el- och vattenförbrukning. Räknas även utsläpp som uppstår i samband med byggfasen in står byggsektorn för hela 17 procent av de globala utsläppen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063