23948sdkhjf

Rekordstora beslag av illegalt exportavfall 2022

Tullverket hindrade under förra året drygt 1 043 ton miljöfarligt avfall från att olagligt exporteras till utvecklingsländer. Det är mer än någonsin tidigare och en rejäl ökning mot 2021 då 627 ton stoppades. Den tidigare toppnoteringen var på drygt 790 ton och inträffade 2013. 

Störst ökning av olaglig export av miljöfarligt avfall skedde i Stockholmsområdet där mängden mer än fördubblades. 

Det förekommer en specialisering bland mottagarländerna av miljöfarligt avfall. Förenade Arabemiraten och Benin har riktat in sig på bilar och bildelar, Bolivia och Chile på lastbilar och delar till dessa, medan Pakistan är mottagare av kylkompressorer. Till länderna i Västafrika är det som tidigare år en blandning av olika sorters avfall.

– Vi ser tyvärr att företag och privatpersoner i en allt större omfattning försöker exportera svenskt avfall till utvecklingsländer. Samtidigt är jag nöjd över att vi under 2022 lyckades stoppa så många exporter av farligt avfall, säger Henrik Sjökvist, biträdande chef på Tullverkets kontrollavdelning.

En brist idag är att få fall leder till kännbara rättsliga påföljder. Den vanligaste åtgärden är att det utfärdas ett exportförbud mot sändningar med miljöfarligt avfall. Vid allvarliga fall som leder till dom är påföljden vanligtvis böter.

Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Blir agent för spansk tillverkare av sorteringssystem
Ikea förlänger i ReTuna återbruksgalleria
EU vill öka utvinning och återvinning av kritiska metaller
Katastrofbostäder av 100 % återvunnen plast
Sopbantningspotential: 25 000 ton per år!
Ny studie: Så kan tillgång till kritiska råmaterial kartläggas
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.11