23948sdkhjf

Hållbara event med flergångs i stället för engångs

I ett projekt testas nu flergångssystem för förpackningar på stora event.

I Sverige används ca två miljarder engångsartiklar per år. Forskare menar att en stor andel av plastföroreningarna i hav och på land består av engångsförpackningar.

Med stöd från det strategiska innovationsprogrammet RE:Source bedrivs nu demonstrationsprojektet Retake som forskar om och utvecklar hållbara flergångslösningar och lånesystem. I projektet har man nu skapat en flergångslösning som inte ska vara krångligare att använda än att låna en bok på biblioteket. Konsumenten väljer vad den vill ha, njuter av det ett tag och när man är klar, lämnar man tillbaka. På så vis minskas användningen av engångsartiklar och därmed också bergen av sopor.

Under 2023 kommer projektet att testa ett rotationssystem med återanvändbara behållare på tre olika event. Först ut som pilot är Gothenburg Horse Show i Scandinavium som pågår i skrivande stund (22 till 26 februari). Systemet inkluderar specifikt anpassade, individuellt märkta och återanvändningsbara matlådor, muggar med mera, en teknisk plattform för att säkerställa spårbarhet samt driftorganisation för diskning och logistik. Projektet kommer även att studera och utvärdera hur tjänster och affärsmodeller kan utformas för att underlätta samverkan och möjliggöra gemensamt värdeskapande. Vidare demonstrerar projektet hur ett komplett system för återanvändbara behållare för mat och dryck vid större evenemang kan bidra till ökad hållbarhet, minskad nedskräpning samt lägre kostnader för städning och avfallshantering. Dessa faktorer utgör tillsammans en viktig pusselbit i branschens förberedelser inför nya, kommande krav och regler. Restauranger, caféer och eventarrangörer måste erbjuda återanvändbara förpackningar som ingår i ett rotationssystem senast den 1 januari 2024.

Om Retake:

Projektet är ett samarbete mellan Stiftelsen Chalmers Industriteknik, Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads Universitet, Panter, Light My Fire, Samhall, Göteborg & Co, Got Event och Region Gotland.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063