23948sdkhjf

De vill rädda kvarglömda kläder på skolor – drygt 700 ton årligen

Varje år glöms över 770 ton kläder kvar i svenska skolor.

Det har nystartade Skolreturen räknat ut efter att ha genomfört ett pilotprojekt under våren 2023 tillsammans med 18 skolor i Stockholmsregionen.

Skolreturens grundidé är att ta hand om kvarglömda plagg på skolor och säkerställa att de får nytt liv genom återbruk, välgörenhet och second-hand, i stället för att hamna i soporna.

Av ett pressmeddelande framgår att idén till tjänsten uppstod när de insåg att flertalet skolor regelbundet tvingas kasta enorma mängder kläder.

– Vi ville hitta en lösning på detta svinn. Det är ofattbart att skolor måste skicka tonvis med kläder till förbränning varje termin. I dagsläget har skolorna inga självklara alternativ till detta, då kläderna ofta är smutsiga och plaggens skick varierar, säger Francesca Agostino som grundat verksamheten tillsammans med Teresa Tanisawa. 

Under perioden mars till juni i år genomfördes ett pilotprojekt i samarbete med 18 skolor i fem kommuner i Stockholmsregionen. De skolor som valde att delta kunde själva boka dag och tid för hämtning och det enda skolorna behövde göra var att lägga allt kvarglömt i sopsäckar och ställa fram vid överenskommen tidpunkt. Från skolorna samlade Skolreturen in över 1300 kg kläder.

Innan kläderna hämtas får vårdnadshavarna en extra uppmaning att hämta sina saker före ett visst datum. Skolreturen för statistik över allt som kommer in och registrerar det i sitt system innan det går vidare till återbruk, välgörenhet eller försäljning. Ett urval av de insamlade plaggen finns tillgängliga i webbutiken Oddly Reloved.

– Vi har nu fler än 5000 plagg från över 300 varumärken och vill visa att återbrukat material kan vara både prisvärt och miljövänligt. Utöver detta hoppas vi kunna inspirera andra att välja begagnat framför nytt. Det ska vara lätt att hitta second-handplagg för barn i skolåldern, som tål att älskas, slitas och ärvas, avslutar Teresa Tanisawa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079