23948sdkhjf

Projekt vill hindra att värdefull energi spolas rakt ut i avloppet

För varje dusch, bad, tvätt i handfat och spolning av toaletten, försvinner värdefull energi rakt ut i avloppet.

Vattnet har värmts upp med dyrbar energi som idag inte tas tillvara. Analyser som genomförts i forskningsarenan HSB Living Lab visar nu att det skulle gå att spara 3 000 kronor per lägenhet varje år om värmen från avloppsvattnet återvanns.

För att uppvärmning av vattnet i duschen använder dyrbar energi är ju uppenbart för alla och envar. Men det faktum att även allt annat vatten i lägenheten indirekt värmts upp av den värme som köps till fastigheten går nog många relativt spårlöst förbi. Att spola vatten i handfatet, duschen eller toaletten innebär att uppvärmt vatten och outnyttjad energi försvinner rakt ut i avloppet. Förutom att försöka minska sin vattenanvändning finns det inte mycket boende kan göra åt detta. Det är helt enkelt så vattensystem i våra bostadshus är konstruerade.

På HSB Living Lab, forskningsarenan i Göteborg som är lika delar boende och labb, har forskare undersökt energiförlusten i avloppsflöden och tagit viktiga steg mot storskalig energiåtervinning i VVS-system. För att utforska potentialen att återanvända vatten, och därmed den energi som vattnet bär på, genomförde Jesper Knutsson och Jörgen Wallin, forskare på Chalmers respektive KTH, ett forskningsprojekt med syftet att utveckla en detaljerad beskrivning av avlopps- och energiflöden, samt hur avloppsvattnets temperatur- och flödesprofil ser ut i förhållande till användningen. I en normal fastighet finns vanligtvis bara två mätpunkter för vattenförbrukning (in- och utflöde), men på HSB Living Lab finns totalt 140 000 mätpunkter. Det möjliggör en betydligt mer detaljerad bild av vatten- och energiflödet.

– Vår förhoppning är att insikterna från projektet, tillsammans med vidare forskning, ska bidra till en mer kalibrerad design av framtida lösningar för VVS-system. I stället för att räkna på ett schablonvärde kan man få svart på vitt hur energiflöden varierar, säger Jesper Knutsson, i en kommentar.

Studien bjöd på några insiktsfulla data: Totalt försvann 30 megawattimmar, motsvarande 120 000 kronor, ut med det i genomsnitt 27-gradiga avloppsvattnet. Insamlad data visar att ett flerbostadshus som tar vara på värmen i avloppsvattnet, skulle kunna minska sin energiförbrukning med ungefär 836 kilowattimmar per lägenhet, motsvarande lite drygt 3 000 kronor per lägenhet och år.

Även om det egentligen inte är komplicerat att ta tillvara avloppsvärme saknas idag produkter som återvinner energin från avloppsvattnet. I framtiden väntas strängare regelverk för VVS och branschen måste minska sin klimatpåverkan. I vägen till att nå målet om nettonoll-energi-byggnader senast 2050 är dagens VVS-system en svag länk, något som kan förväntas få betydligt mer uppmärksamhet framöver.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.326