23948sdkhjf

Plastproduktion från lågvärdiga strömmar även i USA

Israeliska tillverkaren av termoplaster från blandat avfall, UBQ Materials, planerar att etablera sig med tillverkning även i Nordamerika. Målsättningen är att uppföra den i Massachusetts, med tanke på regionens begränsade avfallshanteringskapacitet, skriver UBQ i ett pressmeddelande.

Så sent som i november 2023 öppnade företaget sin första storskaliga produktionsanläggning i Nederländerna. En anläggning med kapacitet att producera upp till 80 000 ton material per år.

Vid en presskonferens i början av april sa företagets medgrundare och vd Jack Bigio att den amerikanska anläggning är planerad att bli motsvarande stor som den nederländska. Tid för när skopan sätts i marken är ännu inte fastslagen då företaget fortfarande utvärderar juridiska och tillståndskrav.

– Vårt material är ett nytt material som aldrig funnits förut, säger Bigio. Jag skulle kalla det återvunnet material, eftersom vi tar mycket lågvärdiga och problematiska strömmar som kommer att producera metan och alla typer av faror om det hamnar på deponi, och tar det tillbaka i form av en termoplast som kan ersätta oljebaserad plast.

UBQ Materials patenterade process går ut på att ta bort metaller och glas från blandade avfallsströmmar innan avfallet skickas genom ett system som använder värme för att bryta ner det till grundämnen som lignin, cellulosa, fibrer och sockerarter. Därifrån återmonteras dessa element till en "matris" som kan användas som tillsats eller ersättningsmaterial för termoplastapplikationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078