23948sdkhjf

Från avfall till ekologisk växtnäring: ”Stolta över att vara del av cirkulärt kretslopp“

Mat- och livsmedelsavfall från Göteborgsområdet utgör nu en del av ett cirkulärt flöde.

Nyligen lanserades nämligen en Krav-godkänd växtnäring, ett resultat av det mat- och livsmedelsavfall som har ursprung i Renova Miljös förbehandlingsanläggning på Marieholm.

I anläggningen tar man emot biologiskt avfall för förbehandling och kompostering. Mat- och livsmedelsavfall från hushåll, industrier, verksamheter och butiker i Göteborgsområdet blir råvara som sedan används vid framtagning av biogas och biogödsel.

– Vi är glada att kunna visa hur vår verksamhet är del av ett cirkulärt flöde. Att vi dessutom kan erbjuda en helt ny produkt som resultat av vårt arbete här på Marieholm känns väldigt roligt, säger Nanna Bergendahl, produktionschef Materialåtervinning vid Renova Miljö, i ett pressmeddelande.

På Marieholm behandlas avfallet genom att sönderdelas, blandas, pressas och silas till en pumpbar trögflytande massa, så kallad slurry. Denna skickas sedan till samarbetspartnern Renahav som förädlar den till biogas och biogödsel i sin rötningsanläggning. Biogödslet, i form av växtnäring, är helt cirkulärt och framställs av restprodukter från den lokala fiskberedningsindustri och det källsorterade matavfallet från Marieholm.

– Renahav är stolta över att vara del av ett cirkulärt kretslopp, där vi genom rötning omvandlar rester från lokal fiskberedningsindustri och matavfall till en ren naturresurs i form av ett Krav-godkänt biogödsel. Under rötningen skapas dessutom grön energi som återförs till livsmedelsproduktionen med ett minskat klimatavtryck som följd, säger Claes Lundberg, vd på Renahav.

Renahav har under flera år arbetat fram ett cirkulärt biogödsel och nu finns produkten, Mäster Bengts Växtnäring, framme. Det är ett totalgödselmedel som är rikt på både närings- och mullämnen.

– Insatsen från hushåll och verksamheter vid källsorteringen är första steget i kedjan och nu kan både privatpersoner och företag köpa växtnäring som de själva varit med och bidragit till genom mat- och livsmedelsavfallet, avslutar Nanna Bergendahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093