23948sdkhjf

Inblick i PPWR del 1: Värdekedjor för förpackningar, plaster och återvinning omformas

EU:s förordning om förpacknings- och förpackningsavfall (PPWR) är en av de viktigaste lagarna för värdekedjorna för förpackningar och återvinning på årtionden och kommer att i grunden omforma båda industrierna under de kommande decennierna.

PPWR kommer snart att träda i kraft efter att EU-rådet röstade igenom den 16 december förra året.

Den breda texten i förordningen kommer att introducera:

  • Obligatorisk återvinningsbarhet för förpackningar
  • Minsta mål för återvunnet innehåll och återanvändning över förpackningar – om än med potentiella undantag baserat på tillgången på återvunnet material
  • Obligatoriska retursystem för pant (DRS) och separata insamlingsmål för förpackningar
  • Nya rapporterings- och märkningsskyldigheter
  • Utvidgningen av system för utökat producentansvar (EPR).
  • En begränsning av utsläppande på marknaden av livsmedelskontaktförpackningar som innehåller per- och polyfluorerade alkylämnen (PFAS) över vissa tröskelvärden
  • En begränsning för laminerade filmer av plast förutom för transportändamål
  • Möjligheten att biobaserad plast kan bidra till återvinningsmålen
  • Tillåtelse att räkna import mot återvinningsmålen förutsatt att de är av liknande kvalitet som inhemskt material och har samlats in separat

Formuleringen i det antagna dokumentet är densamma som den som antogs av EU-parlamentet i april 2024.

Mål för återvunnet innehåll för förpackningskedjan

Från och med 1 januari 2030 måste alla plastförpackningar som släpps ut på marknaden i EU innehålla en minsta procentandel återvunnet innehåll från konsumentavfall (i vikt) på :

  • 30 % för kontaktkänsliga förpackningar (detta är vanligtvis förpackningar som kommer i kontakt med livsmedel eller medicinska förnödenheter), exklusive engångsflaskor gjorda av polyetentereftalat (PET) som huvudkomponent
  • 10 % för kontaktkänsliga förpackningar gjorda av andra plastmaterial än PET, förutom dryckesflaskor av plast för engångsbruk
  • 30 % för dryckesflaska i plast för engångsbruk
  • 35 % för alla andra förpackningar

År 2040 kommer detta att öka till:

  • 50 % för kontaktkänsliga plastförpackningar gjorda huvudsakligen av PET, förutom dryckesflaskor av plast för engångsbruk
  • 25 % för icke-PET-kontaktkänslig plast, med undantag för dryckesflaskor för engångsbruk
  • 65 % för engångsdryckersflaskor och alla andra plastförpackningar

Dessa mål för återvunnet innehåll ses av många som ambitiösa med tanke på nuvarande återvinningsgrader för material som återvunna polyolefiner, och kommer sannolikt att ytterligare öka efterfrågan på återvunnet material under de kommande åren. Målen har redan haft en väsentlig inverkan på efterfrågan på återvunna polyolefiner, särskilt för återvunnen vit högdensitetspolyeten (R-HDPE) för formblåsning. Efterfrågan på sådan R-HDPE har ökat under 2024 då förpackningsaktörer försöker utöka sitt antal leverantörer för att bättre positionera sig inför introduktionen av PPWR.

Målen har redan haft en väsentlig inverkan på efterfrågan på återvunna polyolefiner

Detta har resulterat i en smal spridning av priser mellan formblåsnings-HDPE vit och formblåsnings-HDPE naturfärgad. PPWR:s ”svävande ande” har också inneburit att efterfrågan på återvunna polyolefinförpackningskvaliteter 2024 visat sig mer motståndskraftig än under tidigare nedgångar, vilket understryker den ökade vikten av hållbarhet på den bredare marknaden.

Målen för återvunnet innehåll kommer att tillåta användning av material från "tredje länder", alltså länder utanför EU, förutsatt att det har samlats in separat och har likvärdiga specifikationer som de krav som anges i PPWR, ramdirektivet för avfall (2008/98/EC) ), och direktivet om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön ((EU) 2019/904). Det finns dock fortfarande frågetecken över vad "likvärdig specifikation" kommer att innebära i praktiken och beroende på genomförandet kan detta antingen komma att uppmuntra eller avskräcka import av återvunnet material till Europa.

Dessutom kommer EU-kommissionen att vara skyldig att granska läget för teknisk utveckling och miljöprestanda för biobaserade plastförpackningar inom tre år efter det att PPWR trätt i kraft. Efter denna översyn kommer kommissionen att vara skyldig att lägga fram lagförslag för mål för att öka användningen av biobaserad plast i förpackningar. Detta kommer att innefatta möjligheten att biobaserat material kan bidra till återvinningsmål för material som kommer i kontakt med livsmedel där återvunnet material inte är tillgängligt. Detta kommer sannolikt att påverka sektorerna för polyolefiner och polystyren (PS) hårdast. Medan marknadsaktörer i stort sett har välkomnat klarhet om biobaserad plasts roll, har majoriteten av aktörerna hävdat att alla biobaserade plastmål bör vara åtskilda från återvinningsmål för att undvika att påverka utvecklingen av mekanisk återvinning.

Medlemsstaterna kommer att vara skyldiga att implementera ett retursystem (DRS) om de inte kan nå ett separat insamlingsmål på 80 viktprocent av tillämpliga förpackningar som släpps ut på marknaden för första gången 2026. Enligt en DRS betalar köparen vanligtvis en deposition vid försäljningsstället som en del av kostnaden för föremålet. När köparen senare lämnar in förpackningen vid ett returställe får han tillbaka sin pant. Detta motiverar kunderna att returnera förpackningar, förutsatt att pantnivån är inställd på en tillräckligt hög nivå.

Systemen för utökat producentansvar (EPR) kommer att utvidgas enligt lagstiftningen och måste inrättas för att säkerställa att avgifter till producenter (eller de som har producentansvar vid import) är tillräckliga för att täcka den "fulla avfallshanteringskostnaden" för förpackningar avfall, men faktiska avgifter föreskrivs inte i lagstiftningen.

I förordningen anges att aktörer som bidrar till EPR-system ska ges prioritet till marknadspris till återvunnet material som motsvarar den mängd förpackningar som placeras i en medlemsstat av varje enskild ekonomisk aktör. Hur detta kommer att fungera i praktiken och vad "prioriterad tillgång" innebär återstår att se, men detta bedöms ha potential att omforma marknadsdynamiken genom att skapa en hierarki inom marknaden och skapa restriktioner för försäljning.

Engångplast, förpackningsavfall, PFAS-förbud

Det kommer att finnas ytterligare förbud mot engångsplaster som införs i och med PPWR. Bland annat ett förbud mot plastfilm som grupperar flaskor, burkar, krukor, baljor eller förpackningar tillsammans i flerförpackningar vid försäljningsstället. Detta kommer inte att inkludera svepfilm som används för distribution från företag till företag. Förbudet kan komma att påverka pyrolysbaserade kemiska återvinningsföretag eftersom flexibla material ”efter konsument” har identifierats av sektorn som en potentiell nyckelråvara.

Avtalet innehåller också ett förbud mot förpackningar i kontakt med livsmedel som innehåller PFAS över vissa tröskelvärden. Vidare kommer det att finnas en begränsning för att skicka förpackningsavfall som kan återvinnas till deponi eller förbränning, vilket kan leda till högre sorteringskrav och kostnader för avfallshanterarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094