23948sdkhjf

Studenter hjälper företag med miljöarbetet

Det är meningen att studenterna ska kunna skaffa sig erfarenhet och vara sin utbildnings ambassadör, samtidigt som företagen får hjälp med sitt miljöarbete. Företagen ska kunna dra nytta av all den kompetens som finns inom Göteborgs Universitet och Chalmers Tekniska Högskola.
Idag har fler och fler inom näringslivet insett att miljöarbete både är lönsamt och nödvändigt för företagets framtida existens. Det kan drabba många mindre företag eftersom de ofta inte har samma ekonomiska förutsättningar, som de stora multinationella bolagen har.
1997 startade Miljöbron – ett projekt ditt företag som behöver starta upp eller förbättra sitt miljöarbete kan vända sig och få hjälp.
- Vi är ingen arbetsförmedling, men en resurs mellan företagen och studenterna. Det ska skaffa studenterna erfarenhet och kontakter samtidigt som det ska hjälpa de företag som inte har egna resurser eller tid, att jämföra till exempel olika miljöledningssystem, berättar Sofia Öberg, en av två projektledare på Miljöbron i Göteborg.

Miljöbron finansieras främst av Teknikbrostiftelsen, men också Business Region Göteborg, Schenker, Svenskt Näringsliv, Chalmers och Göteborgs Universitet stödjer Miljöbron ekonomiskt. Miljöbron riktar sig främst till små och medelstora företag.

En aktuell utvärdering av verksamheten från våren 2002, visar att företagarna överlag är positiva, det har också genererats en hel del jobb.
Miljöbron ställer krav på utvärdering från studenterna och företagen då uppdraget hos företaget är slutfört. Företagen däremot måste stå till tjänst med handledning och uppdragen måste vara miljörelaterade.
- Ja, miljöarbetet måste finnas med. Sedan kan det handla om allt från 1-2 veckors uppdrag till stora examensjobb, berättar Karin Degerfeldt, den andra projektledaren. Ofta är detta uppdrag som studenterna ägnar sig åt på sin fritid, det ska ses som en mjukstart in i arbetslivet, menar hon.

Företagen och studenterna hamnar i samverkan och uppdragen kan variera mellan att göra en miljöutredning hos en tillverkande industri till att förklara skillnaden mellan Svanen och Bra Miljöval. Alla uppdrag med olika omfattning. Till exempel uppdatering av miljölagstiftning på internet. Det är meningen att företagen ska kunna utnyttja det nätverk som Miljöbron förfogar över.
- Eftersom vi förmedlar kontakter för djupa eller ytliga uppdrag via ett examensarbete eller projekt och idéutveckling, menar Degerfeldt, är det viktigt med ett bra nätverk. Vi vill, och strävar efter, att vara en bro mellan näringsliv och högskola.
Projektledarna är ofta ute på högskolan och universitetet, allt för att göra Miljöbron mera känt för studenterna.
- Ofta är det så att studenterna på Miljöprogrammet känner till oss bättre än studenter på andra utbildningar som saknar miljöinriktning, menar Öberg.
Nu vill Miljöbron utveckla och bredda sin verksamhet, främst i regionen.
- Vi diskuterar samarbeten med Trollhättan, Vänersborg, Borås och Skövde men skulle gärna se fler samarbeten utanför vår egen region, säger Sofia Öberg.

Miljöbron arrangerar också regelbundet seminarier inom aktuella miljöfrågor för uppdragsgivarna och studenterna.Bland annat gör Miljöbron punktinsatser inom områdena miljöindex, forskningsuppgifter, miljömärkning, miljöledningssystem, lagstiftning, grön el, avfallsfrågor, miljöpolicy med mera.

Martin Dyberg
Faktaruta:
Miljöbron startade 1997. Du kan få veta mer på Miljöbrons hemsida:
www.miljobron.org.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08