23948sdkhjf

Bengtsfors och Dals-Ed redo att sortera sitt matavfall

Dalslandskommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud har tillsammans antagit gemensamma renhållningsföreskrifter och gjort en gemensam upphandling av renhållningen.

I Mellerud och Färgelanda har hushållen sorterat sitt matavfall under flera år i gröna och röda plastpåsar. Den gröna har använts till matavfall och den röda till brännbart restavfall. Båda plastpåsarna har samlats in i samma gröna kärl.

I Bengtsfors och Dals-Eds kommuner har matavfall inte sorterats tidigare. Här har allt hushållsavfall istället gått till förbränning, men nu ska det bli ändring på det.

Framöver kommer de fyra kommunerna att sortera matavfall på samma sätt. Matavfallet kommer då att samlas in i bruna kärl. Det gröna kärlet koimmer att finnas kvar. Den 1 mars 2014 ska samtliga hushåll i de fyra kommunerna ha tagit del av den nya tunnan och därmed påbörja insamligen matavfallet.

Sopbilarna som ska hämtar hushållens avfall har två fack. I det ena facket töms det gröna kärlet och i det andra facket töms det bruna kärlet.

Matavfallet kommer att lämnas till en rötgasanläggning som producerar biogas och biogödsel. Restavfallet kommer att köras till en förbränningsanläggning där det kommer att återvinnas som fjärrvärme.

Mer än hälften av Sveriges 290 kommuner sorterar sitt matavfall idag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063