23948sdkhjf

Återvinningsföretag satsar på olycksfria arbetsplatser

Från 2011 fram till nu har antalet sjukskrivningsdagar på grund av olyckor sjunkit med cirka 35 procent inom avfalls- och återvinningsföretaget SITA. Målet är noll olyckor på sikt. För att nå dit åker företagsledning och regionledningar på turné för att prata säkerhet med 1 100 medarbetare landet runt.
Det är andra gången som SITA arrangerar en säkerhetsvecka i oktober. Punkter på programmet är livsviktiga regler om backning, hängande last, alkohol och droger samt mobilanvändning i trafiken. Företagets vd Mårten Widlund förklarar varför denna satsning är prioriterad:

– Som ett av landets ledande företag inom avfallshantering och återvinning har vi ett speciellt ansvar att vara en förebild. Nationell statistik visar att vi arbetar i en utsatt bransch. Förarna i våra 800 fordon exponeras varje dag för trafikfaror när de kör på allt från trånga stadsgator till vägar med hetsig trafik. På våra 57 mottagnings- och sorteringsanläggningar hanteras alla typer av avfall och det krävs stor kunskap för att kunna behandla och återvinna säkert.

– På SITA har vi målet att bli en olycksfri arbetsplats. Vägen dit är att förebygga olyckor, hålla ordning på fordon, anläggningar och kontor. Säkerhet handlar om att vara uppmärksam på sitt eget och kollegornas beteende och att i alla lägen respektera säkerhetsreglerna. Att arbeta säkert är också viktigt för medarbetarnas nära och kära som vill att de kommer hem oskadda från jobbet varje dag.

Fakta
YBK (Yrkeskompetensbevis) är ett kort för yrkesförare som visar att de har klarat de högst ställda kraven. I slutet av 2013 hade SITA utbildat 1049 medarbetare under cirka 23 300 timmar i YBK.
Det råder nolltolerans vad gäller droger och alkohol på SITAs arbetsplatser. Alla transportfordon som köpts in sedan 2006 har alkolås. Även förmåns- och tjänstebilar har alkolås. Inom SITA genomförs cirka 100 slumpvisa drogtester varje år.
Säkerhetsveckan pågår under vecka 43.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062