23948sdkhjf

Han möjliggör mer miljöeffektiv biogasproduktion

För att stoppa den negativa utvecklingen gällande klimatförändringar, är det nödvändigt att vi minskar användningen av fossila bränslen och istället går över till förnybara bränslen som biogas, skriver forskaren Johan Lindmark vid Mälardalens högskola som har undersökt metoder för att effektivisera biogasproduktionen.
Försöken har han utfört vid biogasanläggningen Växtkraft i Västerås. Genom att förbehandla vallgröda har han visat att det är möjligt att utvinna upp till 60 procent mer biogas vid samma anläggning och med samma mängd material som tillförs. Han har använt sig av mekanisk förbehandling och elektroporation, vilket innebär att materialet utsätts för ett elektriskt fält som öppnar upp strukturen och underlättar nedbrytningen.

Lindmark har bland annat även undersökt alternativ för att rena processvattnet som används i biogasprocessen, så att det kan återanvändas med så få negativa effekter på processen och anläggningens kapacitet som möjligt.

-Vi behöver hitta sätt att producera mer biogas på ett mer energi- och kostnadseffektivt sätt som dessutom är miljövänligt. Min forskning kommer förhoppningsvis att stödja biogasindustrin i det här utvecklingsarbetet, säger Johan Lindmark. /Mälardalens högskola
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062