23948sdkhjf

Renova Miljö och Sakab i samarbete om förorenad jord

Renova Miljö och Sakab har avtalat om att utveckla och underlätta hanteringen av förorenade jordmassor. Samarbetet skapar en möjlighet för mottagning av oklassificerade jordmassor med egen deponikapacitet 20 km från Göteborgs stadskärna, något som kan innebära minskade transporter och tidsbesparingar vid stora byggprojekt.
De båda bolagen har ingått ett samarbete för att förenkla för bygg och anläggningsföretag att hantera jordmassor vid byggnation och entreprenader. Genom möjligheten att kunna köra in oklassificerade jordmassor (jordmassor där föroreningarna i massorna inte har identifierats) spar man mycket tid eftersom klassificeringen görs efter leverans och man undviker väntetider för provsvar. Närheten till Göteborg leder till minskade transportsträckor och kortare produktionsstopptider för byggindustrin. Det i sin tur ger större möjlighet för byggindustrin att hålla sina tidplaner.

– Vi anser att samarbetet med Sakab innebär att regionen får ett konkurrenskraftigt alternativ för omhändertagande av förorenade schaktmassor, säger Renovakoncernens VD Ingrid Näsström. Sakabs långa erfarenhet av behandling av förorenad jord i kombination med Renova Miljös anläggningar utgör en bra grund för samarbetet fortsätter hon.

Hur tas jordmassorna om hand?

De oklassificerade jordmassorna körs till Renova Miljös anläggning i Fläskebo, Härryda kommun, där de lossas på en yta. Därefter analyseras massorna och man gör en bedömning av vilken behandlingsmetod som är korrekt för massorna. Massorna kan sedan sorteras för att få ut sten, tegel och betong som kan återvinnas som t ex konstruktionsmaterial. På platsen finns en vattenreningsanläggning som tar hand om lakvatten från området för att minimera negativ miljöpåverkan i omgivningen. Renova Miljö kan också ombesörja transporten av materialet till och från anläggningen.

– Vi är mycket nöjda med att ha fått möjligheten att arbeta tillsammans med Renova Miljö på Fläskebo. Anläggningen har högsta tänkbara standard och ett tillstånd som medger att även jordar som är klassade som farligt avfall kan tas emot, vilket är en styrka säger Göran Eriksson, VD på Sakab. Jag tror också att Fläskebos närhet till byggprojekt i centrala Göteborg kommer att vara av stort värde för stora som små byggare, fortsätter han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359