23948sdkhjf

Upphandlingar ska stärka miljöteknik

Vid en pressträff i Almedalen idag presenterade regeringen ett förslag kring att statens offentliga upphandlingar ska användas för att stärka utvecklingen av ny miljöteknik, rapporterar SVT.
Varje år görs offentliga upphandlingar för ungefär 600 miljarder kronor. Regeringen vill nu att pengarna ska kunna användas för att stimulera utvecklingen av ny miljöteknik, och då helst hos svenska företag.

Regeringen säger sig vilja stärka miljöarbetet med hoppas givetvis också på att gynna exporten för små och medelstora företag.

- Vi upphandlar för mer än 600 miljarder per år, det är klart att om vi kan använda det mer för att främja nya innovationer, nya produkter och nya lösningar så är det bättre för oss och vi kommer förbilliga upphandlingarna, menar statsminister Stefan Löfven.

I praktiken handlar det om en lagrådsremiss med två förslag. Upphandlande myndigheter ska "förbereda och genomföra dialoger" i ett tidigt stadium för att se om det finns en miljövänlig teknik att använda sig av. Vilket innebär att man först ska se vilka nya lösningar som finns innan upphandlingen formuleras.

- Vi hoppas få fram mer innovationer och mer miljötekniklösningar, för att det är bra för svensk industri och näringsliv men också för att vvi behöver det för att klara miljömålen, säger miljöminister Åsa Romson.

- Vi har massor av smarta företag som tar fram nya tekniska lösningar, men många av de lösningarna utestängs från offentliga upphandlingar eftersom man inte har en dialog och är rädd för att göra fel, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Han fortsätter:

- Upphandlingsmyndigheten får i uppdrag att jobba tillsammans med våra upphandlande myndigheter och se till att de främjar miljöteknik genom att ha dialoger inför upphandlingen.

Den nya Upphandlingsmyndigheten ska också verka för att riksdagens mål för miljöarbete och miljökvalitetsmål ska kunna uppnås. Instruktionerna ska gälla från den 1 september. Regeringen vill framförallt att reglerna tillämpas inom energieffektivisering, stadsplanering, hållbart byggande, vatten, sanitetslösningar samt avfallshantering.

- Det är i upphandlingar där man kan gå på funktion och man ser en potential till att modernisera den offentliga förvaltningen. Till exempel om man behöver nya material, säger miljöministern.

- Man ska vara öppen för nya tekniska lösningar som innebär att man kan vara med och främja innovationer i våra företag, säger Shekarabi och förklarar samtidigt att förslaget är förenligt med EU-rätten och att ett av syftena med EU:s förändringar av reglerna för offentlig upphandling är att man ska kunna främja innovationer för att ställa om vårt samhälle.

Källa: SVT.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079