23948sdkhjf

Nedlagda deponier i Falkenberg har inventerats

VIVAB, Länsstyrelsen och Falkenbergs kommun har under året arbetat med ett projekt där Länsstyrelsen har inventerat nedlagda deponier medan kommunen har stått för kostnaderna. Inventeringen innefattar dels en riskbedömning av deponierna men även en prioriteringsgrund för eventuella åtgärdsbehov.
- Som tillsynsmyndighet ska Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen göra en tillsynsplanering på hur vi går vidare med rapportens resultat. Det innebär att VIVAB som verksamhetsutövare har ett ansvar att utföra de åtgärder som föreslås medan vi som myndighet ska se till att arbetet blir utfört på rätt sätt, säger Anders Ramberg, miljö- och hälsoskyddschef.

Totalt inventerades 27 deponier enligt den så kallade MIFO-metoden (metodik för inventering av förorenade områden). Av dessa hamnade en deponi i riskklass 1, 14 deponier i riskklass 2 och 12 deponier i riskklass 3. De deponier som har fått en hög riskklass är där det behövs ytterligare utredning och som eventuellt även behöver åtgärdas.

I riskklass 1 hamnade Vinbergs AFA. Deponin innehåller avfall från 1950-1970-talet och består av latrin, hushålls-, trädgårds-, byggnads- och industriavfall. Deponin var ett gränsfall mellan riskklass 1 och 2 men bedömdes till den högsta klassen på grund av dess avfall samt att deponin ligger inom skyddsområdet för Österängs grundvattentäkt.

Lövstavikens AFA utgör den största och förmodligen den allvarligaste deponin ur miljö- och hälsorisksynpunkt. Denna deponi är dock inte med i inventeringen eftersom kommunen under senare år haft regelbundna kontroller och planer på avslutningsåtgärder- Av denna anledning bedömdes det inte finnas behov av att ta med deponin i aktuell inventering.

- Nästa steg är en riskvärdering av de olika deponierna utifrån vårt uppdrag som tillsynsmyndighet. Det innebär att vi prioriterar de deponier som klassats högst men också de som till exempel ligger nära bostäder eller vattenområden. Det är viktigt att Miljö- och Hälsoskyddsförvaltningen och verksamhetsutövarna VIVAb har samsyn i det kommande arbetet så att arbetet kan ske i rätt ordning, menar Anders Ramberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063