23948sdkhjf

Fjärrkyla med havsvatten

Mark- och miljödomstolen har godkänt Öresundskrafts planer på att utnyttja kallt havsvatten för kyländamål. Därmed kan planerna på utbyggd fjärrkyla i Helsingborg förverkligas.

Vattendomen ger Öresundskraft rätt att muddra och utföra anläggningsarbeten för intags- och utsläppsanordningar för fjärrkyla, bygga en pumpstation samt att årligen bortleda och återföra cirka 20 miljoner m3 vatten från Öresund.


I och med domen kan Öresundskraft gå vidare med planerna på att bygga ut produktionen av fjärrkyla, från dagens 16 MW till cirka 30 MW.


– Vattendomen är mycket glädjande. Ett fullt utbyggt fjärrkylasystem kan minska elförbrukningen och utsläppen med cirka 65 till 70 procent, jämfört med kyla producerad i lokala kylmaskiner. Vi ökar produktionskapaciteten och sänker miljöbelastningen, konstaterar projektchef Jesper Baaring vid Öresundskraft, i ett pressmeddelande.


Kallt havsvatten tas in via en cirka 50 meter lång ledning på botten av Öresund utanför Västhamnen. Vid vinterdrift växlas det kalla havsvattnet direkt till fjärrkylan och vid sommardrift kyler havsvattnet absorptionskylaaggregat och vätskekylaaggregat som producerar fjärrkyla. Absorptionskylaaggregatet drivs med restvärme som hämtas från fjärrvärmenätet. Sammantaget gör det att fjärrkylan får väsentligt bättre miljövärden, jämfört med kyla producerad med eldrivna kylmaskiner.


Byggnation beräknas starta i april och dragningen av havsvattenledning sker under hösten och vintern 2017/2018. Arbetena sker i anslutning till Västhamnsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063