Swerec bemöter fuskanklagelser

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Plaståtervinnaren Swerec i Värnamo bemöter nu i ett pressmeddelande den senaste tidens anklagelser om fusk kring återvinningen av plastförpackningar.

”Med stor besvikelse har vi tagit del av medias pågående skeva rapportering avseende Swerecs verksamhet inom återvinning av plastförpackningar”, inleds bolagets pressmeddelande. Swerec skall sortera 80 % av mottagna plastförpackningar för återvinning enligt avtalat uppdrag med FTI. Mängden plastförpackningar i det material som levereras till bolaget omfattar ca 66 % (enligt studie 2013, Plastkretsen) och resterande del är alltså annat än plastförpackningar. Detta betyder att Swerec skall återvinna ca 52 % av det totala materialet från FTI och inte 80 %, skriver man.


Det material Swerec tar emot i form av plastavfall från hushållen innehåller mycket mer än bara plast. Det innehåller mycket som inte är återvinningsbart såsom papper, kartong, glas, matavfall, kläder, döda djur, trä, elektronik, batterier, smuts, sand med mera. Det som är plast omfattar även refillförpackningar som består av kombinerade plastlager, med etiketter, aluminium etc. Dessa plastförpackningar går inte att återvinna. Swerec sorterar allt material som kommer in för att hitta så mycket plastförpackningar som möjligt som går att återvinna. Det restmaterial som inte går att materialåtervinna kan användas som alternativ energiutvinning vid cementtillverkning. Energiåtervinning är från såväl legalt, tekniskt som miljövänligt perspektiv den bästa lösningen. Bolagets kontraktpartners har också varit informerade om vad som går till energiåtervinning, heter det i pressmeddelandet.


I media rapporteras att Swerec återvinner 38%. Detta är inte korrekt, säger man, då det är beräknat på allt material inte enbart plastförpackningar. I sin kommunikation till media hänvisar FTI till revision som E&Y genomfört hos Swerec på FTI ’s uppdrag. Dessvärre är den rapporten också felaktig då man även där beräknar återvinningsgrad på totalt material och inte på mängden plastförpackningar, hävdar Swerec och avslutar med att säga att man har bjudit in Dagens Nyheter, professor Göran Finnveden på KTH samt miljöministern att besöka Swerec för att på plats se vad det insamlade materialet innehåller och hur man bedriver sin process. När detta är tänkt att ske framgår inte.


Foto: Malin FolkessonHåll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Produktnyheter
Innovativ transportbanelösning förenklar i Finland

Marksanering
Dags för Renare Marks vårmöte 2018

Marksanering
Utmanande in-situsanering

Marksanering
Nytt verktyg visar föroreningar

I Norrköping har ett nytt verktyg utvecklats, som gör det möjligt att se föreningar som finns i marken. Tanken är att verktyget ska underlätta och förenkla marksaneringsarbetet, exempelvis när ny bebyggelse planeras på gamla industritomter.

Avfallsförbränning
Askan, avfallsförbrännarnas huvudvärk

Hundratusentals ton giftig aska produceras varje år i Sverige. I askan finns metaller värda miljontals kronor – men dessa återvinns inte. Dessutom tillkommer en miljon ton bottenaska, där deponiskatten styr mot användning som kan skjuta stora miljöskulder till framtida generationer.

Nyhetsbrev

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Arkiv

Rinkeby-Tensta bäst på att sortera ut matrester

Röda bilar byts mot vita som är gröna

Kommun körde avfall utan tillstånd

Utvecklar hållbar avfallslösning för läkemedelsföretag

Debatt
Alliansen: Skärp kraven för återvinning

Debatt: Vi måste bli bättre på att ta tillvara och återvinna. För fortsatt ekonomisk tillväxt, minskad klimatpåverkan och skydd av naturens resurser behövs en cirkulär ekonomi där det som en gång bara var avfall blir till nya produkter. För att lyckas krävs tydliga och långsiktiga regler, och därför föreslår Alliansen att kraven skärps på flera områden.

Forskarnytt
Resurseffektivare användning av restprodukter

Vinnovaprojektet MinePap, med fokus på att titta närmare på hur man kan utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet, har nu tagit fart. 

Omvärlden
Många döda i soptippsras

Forskarnytt
Bättre metoder krävs för mätning av ämnen i marken

De vann upphandling

Förpackningsinsamlingen vill växla upp

Sverige är bland de bästa i klassen i Europa på att samla in och återvinna förpackningar. Men FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som sköter verksamheten, vill gå ännu längre. Nu efterlyser de politiska beslut som gör det möjligt.

Arkitekt ska leda mot hållbara städer

Debatt
Slutreplik: Våga lyfta blicken från diskhon

Unikt avloppssystem prisat

Bergslagsfokus i kartläggning av nya metaller

Ny miljöutbildning på distans

Forskarnytt
Identifierar okända föroreningar i avloppsslam

Debatt
Replik från miljöministern om sopreform

Forskarnytt
Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Gemensamt avfallsbolag i södra Småland

Omvärlden
Bygger världens största biogasanläggning

Nu förbjuds mikroplaster

Omvärlden
EU-medborgaren genererar 480 kg avfall

Omvärlden
Bygger kraftfull ÅV-anläggning för EPS

Forskarnytt
Bioplast måste öka i konkurrenskraft

Rut för vitvaror blev ingen hit

Skånsk tävling ska minska matsvinn i Europa

Omvärlden
Växande sophögar efter Kinastopp

Brand hos batteriåtervinnare

1

Forskarnytt
Så kan matsvinn minskas

Minska matsvinnet- drick mer öl

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125