Swerec bemöter fuskanklagelser

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Plaståtervinnaren Swerec i Värnamo bemöter nu i ett pressmeddelande den senaste tidens anklagelser om fusk kring återvinningen av plastförpackningar.

”Med stor besvikelse har vi tagit del av medias pågående skeva rapportering avseende Swerecs verksamhet inom återvinning av plastförpackningar”, inleds bolagets pressmeddelande. Swerec skall sortera 80 % av mottagna plastförpackningar för återvinning enligt avtalat uppdrag med FTI. Mängden plastförpackningar i det material som levereras till bolaget omfattar ca 66 % (enligt studie 2013, Plastkretsen) och resterande del är alltså annat än plastförpackningar. Detta betyder att Swerec skall återvinna ca 52 % av det totala materialet från FTI och inte 80 %, skriver man.


Det material Swerec tar emot i form av plastavfall från hushållen innehåller mycket mer än bara plast. Det innehåller mycket som inte är återvinningsbart såsom papper, kartong, glas, matavfall, kläder, döda djur, trä, elektronik, batterier, smuts, sand med mera. Det som är plast omfattar även refillförpackningar som består av kombinerade plastlager, med etiketter, aluminium etc. Dessa plastförpackningar går inte att återvinna. Swerec sorterar allt material som kommer in för att hitta så mycket plastförpackningar som möjligt som går att återvinna. Det restmaterial som inte går att materialåtervinna kan användas som alternativ energiutvinning vid cementtillverkning. Energiåtervinning är från såväl legalt, tekniskt som miljövänligt perspektiv den bästa lösningen. Bolagets kontraktpartners har också varit informerade om vad som går till energiåtervinning, heter det i pressmeddelandet.


I media rapporteras att Swerec återvinner 38%. Detta är inte korrekt, säger man, då det är beräknat på allt material inte enbart plastförpackningar. I sin kommunikation till media hänvisar FTI till revision som E&Y genomfört hos Swerec på FTI ’s uppdrag. Dessvärre är den rapporten också felaktig då man även där beräknar återvinningsgrad på totalt material och inte på mängden plastförpackningar, hävdar Swerec och avslutar med att säga att man har bjudit in Dagens Nyheter, professor Göran Finnveden på KTH samt miljöministern att besöka Swerec för att på plats se vad det insamlade materialet innehåller och hur man bedriver sin process. När detta är tänkt att ske framgår inte.


Foto: Malin FolkessonHåll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Debatt
Plast – en outnyttjad resurs

Omvärlden
Skatt på plastförpackningar

Ny märkning ska minska matsvinn

Projektpengar för utveckling av avfallstjänster

Ica släpper världsunik tjänst

Nu kan Icas kunder mäta sin egen klimatpåverkan.

Nyhetsbrev

Ny packlösning för minskat matsvinn

Arkiv

Omvärlden
Dansk plastbearbetare köper PET-återvinnare

Okunskap kring asbest på återvinningen

Avfallsförbränning
Energibolag tar ställning i plastfrågan

Inga engångsprodukter av plast. Ett tydligt producentansvar. Styrmedel högt upp i avfallstrappan. Och att fossila utsläpp från plast belastar upphandlare av avfallsbehandlingstjänster. Det är kärnan i Öresundskrafts syn på plastfrågan.

Byggavfall kan återanvändas

Forskarnytt
Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd

Nästan på dagen ett år efter att första spadtaget togs är nu Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd.

De investerar i maträddarapp

Nya förordningar kring producentansvar publicerade

I slutet av juni beslutade regeringen som bekant om ett förtydligat producentansvar för förpackningar och tidningar, plus obligatorisk insamling av matavfall. Nu har förordningstexterna publicerats.

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Omvärlden
Stor återvinningsaffär i Indien

Årets älvstädning drar igång

1

Kulturkalas med mindre sopor

Idag startar Kulturkalaset i Göteborg. Då invigs också Göteborgs Stads satsning på att avveckla engångsmaterial på evenemang.

Nya ägare och nytt namn för RenoNorden

Omvärlden
Plastavgifter på gång i Frankrike

Omvärlden
Kraxande renhållningsarbetare…

Lågor oroar

SVT rapporterar att boende i Eskilstuna är oroliga över den eldslåga som bildas när metan förbränns på återvinningscentralen Lilla Nyby.

Omvärlden
Nya Zeeland skippar plastpåsar

I Nya Zeeland har premiärminister Jacinda Ardern aviserat att engångsplastpåsar i affärerna under nästa år kommer att fasas ut.

Erhåller investeringsstöd

Eget avfall blir biogas för livsmedelsproducenten

Nu kan man panta påsar med mobilen

Sortera Materials förvärvar MTIB

Stora samhällsvinster med ökad plaståtervinning

”Miljöministern skickar miljardnotan till hushållen”

Produktnyheter
Lanserar helt återvinningsbar kaffekopp

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.171