Swerec bemöter fuskanklagelser

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Plaståtervinnaren Swerec i Värnamo bemöter nu i ett pressmeddelande den senaste tidens anklagelser om fusk kring återvinningen av plastförpackningar.

”Med stor besvikelse har vi tagit del av medias pågående skeva rapportering avseende Swerecs verksamhet inom återvinning av plastförpackningar”, inleds bolagets pressmeddelande. Swerec skall sortera 80 % av mottagna plastförpackningar för återvinning enligt avtalat uppdrag med FTI. Mängden plastförpackningar i det material som levereras till bolaget omfattar ca 66 % (enligt studie 2013, Plastkretsen) och resterande del är alltså annat än plastförpackningar. Detta betyder att Swerec skall återvinna ca 52 % av det totala materialet från FTI och inte 80 %, skriver man.


Det material Swerec tar emot i form av plastavfall från hushållen innehåller mycket mer än bara plast. Det innehåller mycket som inte är återvinningsbart såsom papper, kartong, glas, matavfall, kläder, döda djur, trä, elektronik, batterier, smuts, sand med mera. Det som är plast omfattar även refillförpackningar som består av kombinerade plastlager, med etiketter, aluminium etc. Dessa plastförpackningar går inte att återvinna. Swerec sorterar allt material som kommer in för att hitta så mycket plastförpackningar som möjligt som går att återvinna. Det restmaterial som inte går att materialåtervinna kan användas som alternativ energiutvinning vid cementtillverkning. Energiåtervinning är från såväl legalt, tekniskt som miljövänligt perspektiv den bästa lösningen. Bolagets kontraktpartners har också varit informerade om vad som går till energiåtervinning, heter det i pressmeddelandet.


I media rapporteras att Swerec återvinner 38%. Detta är inte korrekt, säger man, då det är beräknat på allt material inte enbart plastförpackningar. I sin kommunikation till media hänvisar FTI till revision som E&Y genomfört hos Swerec på FTI ’s uppdrag. Dessvärre är den rapporten också felaktig då man även där beräknar återvinningsgrad på totalt material och inte på mängden plastförpackningar, hävdar Swerec och avslutar med att säga att man har bjudit in Dagens Nyheter, professor Göran Finnveden på KTH samt miljöministern att besöka Swerec för att på plats se vad det insamlade materialet innehåller och hur man bedriver sin process. När detta är tänkt att ske framgår inte.


Foto: Malin FolkessonHåll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Stipendium till engagerad komet-ledare

"Laga plast istället för att byta ut"

Förpackningar på stan ska inte bli skräp

De delar resurser, energi och utrustning

170 000 ton koldioxid, 750 ton fosfat och 190 ton svaveldioxid. Det har ett industrinätverk utanför Norrköping besparat miljön årligen genom så kallad industriell symbios.

Forum för cirkulära materialflöden

Sveriges biopannor kan klara omställning till förnybara bränslen

Med tio års energiforskning banar Chalmers nu vägen för en radikal omställning mot förnybara bränslen. Vill se förgasning av biomassa på bred front. ”Vi kan producera förnybart bränsle som motsvarar 10 procent av världens flygbränsle”

Nyhetsbrev

Hållbar värme i Lund

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser – Dessutom handlar det om återvunnen värme, läs om hur det går till här!

Arkiv

Välkomnar nyordning för förpackningar och tidningar

FTI ger avgiftsrabatt på lättåtervunnen plast

Centerförslag löser inte problemet

Torks pappersåtervinning vann

Tork Paper Circle från Essity vann 2018 Amsterdam Innovation Award i kategorin Management, Training Solutions and Related Products på Interclean-mässan i Amsterdam. Produkten vann dessutom Visitor's Choice-utmärkelsen, den blev alltså mässbesökarnas favorit.

Ny hållbarhetschef

Storbrand på Filbornatippen i Helsingborg

Vill förbjuda engångsprodukter av plast

Uppmanar till avfallsminskning

Att producera en enda mobiltelefon ger ett avfallsfotavtryck på 86 kg. Det är avfall som konsumenten aldrig ser.

Återvinningen av plast måste öka

Biokompositer som ersätter plast

Grönlut från pappersbruk blir täckmaterial i gruvmagasin

Vinnovaprojektet MinePap förenar gruvnäringen och pappersindustrin. Målet är att hitta en hållbar användning av grönlutslam från papperstillverkning för att täcka över sandmagasin i anslutning till gruvor.

H&M tar cirkulärt grepp om förpackningar

1

Hungriga bakterier renar vattnet

Bara vart tredje storbolag cirkulärt

Han är ny vd på Plastkretsen

Rekryterar från Svensk Biogas.

IVL förstärker

Premiär för pant på smoothie

Ragn-Sells säljer konsult- och utbildningsföretag

Internationell marknadsföring av svenska miljöteknikföretag

Erikshjälpen startar e-handel

Debatt
Skala ned renoveringarna

Forskarnytt
Ny metod förbättrar sortering av hushållsavfall

Inför digital pant på plastpåsar

Bygger ny förbehandling för biogas

Robot återvinner iPhone

Forskarnytt
Muterande enzym bryter ner PET

Ministerbesök vid klädåtervinning

Blom frikänd

Digital plattform för resttyger

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14