Hackathon om framtidens avfallshantering

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Nya perspektiv på framtidens avfallshantering och konsumentens beteende stod i fokus när Nackademin tillsammans med Avfall Sverige arrangerade ett Hackathon under en hel dag den sjunde februari.

Studenter från Nackademin hackade då fram förslag på hur vi i Sverige kan ta oss an framtidens avfallsutmaningar med fokus på: Hur ska vi få alla i Sverige att återvinna mer och samtidigt minska sitt avfall?


Med idéer och färdiga protoyper, med namn som ”Be Better”, ”Smart Loop” och ”Fic”, var Hackathonet lyckat.


Två av idéerna hade fokus på konsumentens beteende och byggde på en app. Studenterna bakom dessa idéer argumenterade för att det är enklare att ändra ett beteende om man visuellt kan se vad man gör bra och vad man gör mindre bra, via exempelvis grafer. Datan görs tillgänglig genom till exempel en strategisk samarbetspartner inom dagligvaruhandeln som enkelt kartlägger konsumenternas konsumtionsvanor.


Vinnaren för dagen blev idén ”Smart Loop” just för att den tog hänsyn till både hur vi kan bli bättre på att förebygga avfall redan vid konsumtionstillfället, men också för att den tittade på hur vi kan ta tillvara på det avfall som trots allt genereras.


”Smart Loop” tog avstamp i det faktum att 1 av 5 matpåsar vi bär hem slängs därför att vi köper för mycket eller förvarar fel. ”Smart Loop” är därför en app som kartlägger de varor vi köper och som ger tips på vad man laga med de livsmedel som köpts innan de blir för gamla. Appen visar också vilken typ av avfall inköpet generar och hur det sedan kan återvinnas. När kunden sedan återvinner förpackningar på rätt sätt, så hjälper appen ”Smart Loop” till att registrera själva återvinningen och kunden får bonuspoäng direkt in på sitt kundkort. Också en god tanke då 40 % av svenskarna säger sig tro på någon form av ekonomisk morot för att bättre ta hand som sitt avfall.


I takt med att vi köper allt mer prylar på nätet, så genererar vi också mer avfall. Idén med ”Fic” bygger på en riktig knapp som är laddad med personlig platsinformation. När en person behöver bli av med sitt avfall så trycker man på knappen och Fic-gänget kommer ut och plockar upp avfallet. Idén togs fram både för att se till att fler sorterar sitt avfall på rätt sätt (vi vet att så många som två av tre sorterar sitt avfall fel), men är också en knapp för den late som inte kommer iväg till återvinningen.


– Vår vision är att det inte ska finnas något avfall alls, vilket vi är en bra bit ifrån idag. Men om vi ska närma oss vår vision måste vi öka takten och fler av oss måste börja ändra vårt beteende, tänka efter före, redan nu. Idéerna väckte viktiga tankar inför svensk avfallshanterings utveckling framåt, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Projektpengar för utveckling av avfallstjänster

Ny packlösning för minskat matsvinn

Omvärlden
Dansk plastbearbetare köper PET-återvinnare

Okunskap kring asbest på återvinningen

Avfallsförbränning
Energibolag tar ställning i plastfrågan

Inga engångsprodukter av plast. Ett tydligt producentansvar. Styrmedel högt upp i avfallstrappan. Och att fossila utsläpp från plast belastar upphandlare av avfallsbehandlingstjänster. Det är kärnan i Öresundskrafts syn på plastfrågan.

Byggavfall kan återanvändas

Nyhetsbrev

Forskarnytt
Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd

Nästan på dagen ett år efter att första spadtaget togs är nu Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd.

Arkiv

De investerar i maträddarapp

Nya förordningar kring producentansvar publicerade

I slutet av juni beslutade regeringen som bekant om ett förtydligat producentansvar för förpackningar och tidningar, plus obligatorisk insamling av matavfall. Nu har förordningstexterna publicerats.

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Omvärlden
Stor återvinningsaffär i Indien

Årets älvstädning drar igång

1

Kulturkalas med mindre sopor

Idag startar Kulturkalaset i Göteborg. Då invigs också Göteborgs Stads satsning på att avveckla engångsmaterial på evenemang.

Nya ägare och nytt namn för RenoNorden

Omvärlden
Plastavgifter på gång i Frankrike

Omvärlden
Kraxande renhållningsarbetare…

Lågor oroar

SVT rapporterar att boende i Eskilstuna är oroliga över den eldslåga som bildas när metan förbränns på återvinningscentralen Lilla Nyby.

Omvärlden
Nya Zeeland skippar plastpåsar

I Nya Zeeland har premiärminister Jacinda Ardern aviserat att engångsplastpåsar i affärerna under nästa år kommer att fasas ut.

Erhåller investeringsstöd

Eget avfall blir biogas för livsmedelsproducenten

1

Testar skräpätande soptunnor

Idag börjar Sundsvalls kommun att placera ut tio så kallade Bigbellys i staden.

Produktnyheter
Arla minskar CO2 med ny förpackning

Omvärlden
Ecoplast till Borealisfamiljen

Mobilpant och plastavgift efter valet?

Med en dryg månad kvar till valet kommer nu miljöpolitiska förslag från olika håll.

Nu kan man panta påsar med mobilen

Sortera Materials förvärvar MTIB

Stora samhällsvinster med ökad plaståtervinning

”Miljöministern skickar miljardnotan till hushållen”

Produktnyheter
Lanserar helt återvinningsbar kaffekopp

Avfall ökar fortfarande

Obefintliga krav på återvunnet material i kommuners upphandling

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127