Hackathon om framtidens avfallshantering

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Nya perspektiv på framtidens avfallshantering och konsumentens beteende stod i fokus när Nackademin tillsammans med Avfall Sverige arrangerade ett Hackathon under en hel dag den sjunde februari.

Studenter från Nackademin hackade då fram förslag på hur vi i Sverige kan ta oss an framtidens avfallsutmaningar med fokus på: Hur ska vi få alla i Sverige att återvinna mer och samtidigt minska sitt avfall?


Med idéer och färdiga protoyper, med namn som ”Be Better”, ”Smart Loop” och ”Fic”, var Hackathonet lyckat.


Två av idéerna hade fokus på konsumentens beteende och byggde på en app. Studenterna bakom dessa idéer argumenterade för att det är enklare att ändra ett beteende om man visuellt kan se vad man gör bra och vad man gör mindre bra, via exempelvis grafer. Datan görs tillgänglig genom till exempel en strategisk samarbetspartner inom dagligvaruhandeln som enkelt kartlägger konsumenternas konsumtionsvanor.


Vinnaren för dagen blev idén ”Smart Loop” just för att den tog hänsyn till både hur vi kan bli bättre på att förebygga avfall redan vid konsumtionstillfället, men också för att den tittade på hur vi kan ta tillvara på det avfall som trots allt genereras.


”Smart Loop” tog avstamp i det faktum att 1 av 5 matpåsar vi bär hem slängs därför att vi köper för mycket eller förvarar fel. ”Smart Loop” är därför en app som kartlägger de varor vi köper och som ger tips på vad man laga med de livsmedel som köpts innan de blir för gamla. Appen visar också vilken typ av avfall inköpet generar och hur det sedan kan återvinnas. När kunden sedan återvinner förpackningar på rätt sätt, så hjälper appen ”Smart Loop” till att registrera själva återvinningen och kunden får bonuspoäng direkt in på sitt kundkort. Också en god tanke då 40 % av svenskarna säger sig tro på någon form av ekonomisk morot för att bättre ta hand som sitt avfall.


I takt med att vi köper allt mer prylar på nätet, så genererar vi också mer avfall. Idén med ”Fic” bygger på en riktig knapp som är laddad med personlig platsinformation. När en person behöver bli av med sitt avfall så trycker man på knappen och Fic-gänget kommer ut och plockar upp avfallet. Idén togs fram både för att se till att fler sorterar sitt avfall på rätt sätt (vi vet att så många som två av tre sorterar sitt avfall fel), men är också en knapp för den late som inte kommer iväg till återvinningen.


– Vår vision är att det inte ska finnas något avfall alls, vilket vi är en bra bit ifrån idag. Men om vi ska närma oss vår vision måste vi öka takten och fler av oss måste börja ändra vårt beteende, tänka efter före, redan nu. Idéerna väckte viktiga tankar inför svensk avfallshanterings utveckling framåt, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Marksanering
De ska sanera i Örkelljunga

Produktnyheter
Innovativ transportbanelösning förenklar i Finland

Marksanering
Dags för Renare Marks vårmöte 2018

Marksanering
Utmanande in-situsanering

Marksanering
Nytt verktyg visar föroreningar

I Norrköping har ett nytt verktyg utvecklats, som gör det möjligt att se föreningar som finns i marken. Tanken är att verktyget ska underlätta och förenkla marksaneringsarbetet, exempelvis när ny bebyggelse planeras på gamla industritomter.

Nyhetsbrev

Avfallsförbränning
Askan, avfallsförbrännarnas huvudvärk

Hundratusentals ton giftig aska produceras varje år i Sverige. I askan finns metaller värda miljontals kronor – men dessa återvinns inte. Dessutom tillkommer en miljon ton bottenaska, där deponiskatten styr mot användning som kan skjuta stora miljöskulder till framtida generationer.

Arkiv

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Rinkeby-Kista bäst på att sortera ut matrester

Röda bilar byts mot vita som är gröna

Kommun körde avfall utan tillstånd

Utvecklar hållbar avfallslösning för läkemedelsföretag

Debatt
Alliansen: Skärp kraven för återvinning

Debatt: Vi måste bli bättre på att ta tillvara och återvinna. För fortsatt ekonomisk tillväxt, minskad klimatpåverkan och skydd av naturens resurser behövs en cirkulär ekonomi där det som en gång bara var avfall blir till nya produkter. För att lyckas krävs tydliga och långsiktiga regler, och därför föreslår Alliansen att kraven skärps på flera områden.

Forskarnytt
Resurseffektivare användning av restprodukter

Vinnovaprojektet MinePap, med fokus på att titta närmare på hur man kan utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet, har nu tagit fart. 

Omvärlden
Många döda i soptippsras

Forskarnytt
Bättre metoder krävs för mätning av ämnen i marken

De vann upphandling

Förpackningsinsamlingen vill växla upp

Sverige är bland de bästa i klassen i Europa på att samla in och återvinna förpackningar. Men FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som sköter verksamheten, vill gå ännu längre. Nu efterlyser de politiska beslut som gör det möjligt.

Arkitekt ska leda mot hållbara städer

Debatt
Slutreplik: Våga lyfta blicken från diskhon

Unikt avloppssystem prisat

Bergslagsfokus i kartläggning av nya metaller

Ny miljöutbildning på distans

Forskarnytt
Identifierar okända föroreningar i avloppsslam

Debatt
Replik från miljöministern om sopreform

Gemensamt avfallsbolag i södra Småland

Omvärlden
Bygger världens största biogasanläggning

Nu förbjuds mikroplaster

Omvärlden
EU-medborgaren genererar 480 kg avfall

Omvärlden
Bygger kraftfull ÅV-anläggning för EPS

Forskarnytt
Bioplast måste öka i konkurrenskraft

Rut för vitvaror blev ingen hit

Skånsk tävling ska minska matsvinn i Europa

Omvärlden
Växande sophögar efter Kinastopp

Brand hos batteriåtervinnare

1

Forskarnytt
Så kan matsvinn minskas

Minska matsvinnet- drick mer öl

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.191