23948sdkhjf

Slam blir bränsle och gödningsmedel

Outotec Sweden AB i Skellefteå utvecklar en ny teknik för att torka avloppsslam. Denna torkmetod gör att slammet både kan omvandlas till bränsle och till giftfritt råmaterial för gödningsmedel där åtråvärt fosfat återvinns.

– Det här kan vara framtidens lösning för världens storstäder som har stora problem med hanteringen av avloppsslam och samtidigt bidra till återvinning av fosfater, säger Robert Johansson, Outotecs projektledare för testerna i pilotanläggningen i Skellefteå.



Testerna har pågått sedan 2015 med finansiering från EU-programmet Life+ och nu går Outotec vidare på egen hand för att slutföra utvecklingen och skapa en fullstor anläggning.


– Nu återstår bara långtidskörning så att vi är säkra på att metoden fungerar i kontinuerlig drift, berättar Robert Johansson vidare.



Den effektiva ångtorken som finns i pilotanläggningen, vilken förlagts i anslutning till Skellefteå kommuns reningsverk i Tuvan, gör att en betydande del av energin som finns lagrad i slammet kan omvandlas till elektricitet, värme och SNG (syntetisk naturgas).



I projektet har medarbetarna på Outotec i Skellefteå arbetat tillsammans med företagets forskare i Tyskland. De har utvecklat en metod för förgasning av slammet och för att återvinna fosfaterna i slamaskan. Obearbetat avloppsslam innehåller även oönskat material som läkemedelsrester, smittobärande bakterier och tungmetaller.


Därför finns stor skepsis till att sprida ut slammet på åkermarker. Med denna metod elimineras läkemedelsrester och bakterier i förbränningssteget och i nästa reningssteg omvandlas fosfaterna till NaCaPO4, som växter kan tillgodogöra sig, samtidigt som tungmetallerna avskiljs. Metoden har visat sig effektivt kunna reducera innehållet av kadmium, koppar, bly och zink samt även molybden och tenn.



– Eftersom de oönskade ingredienserna är borta kan man då använda askan vid tillverkning av gödningsmedel, konstaterar Johansson och fortsätter:


- En framtida brist på fosfater innebär stora problem när det gäller att föda världens befolkning. Fosfatmalmen kommer att ta slut och därför är det nödvändigt att finna sätt att återvinna den. Att hitta en långsiktig lösning på hanteringen av avloppsslammet är en mycket viktig del i den cirkulära ekonomin, avslutar Robert Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095