Slam blir bränsle och gödningsmedel

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Outotec Sweden AB i Skellefteå utvecklar en ny teknik för att torka avloppsslam. Denna torkmetod gör att slammet både kan omvandlas till bränsle och till giftfritt råmaterial för gödningsmedel där åtråvärt fosfat återvinns.

– Det här kan vara framtidens lösning för världens storstäder som har stora problem med hanteringen av avloppsslam och samtidigt bidra till återvinning av fosfater, säger Robert Johansson, Outotecs projektledare för testerna i pilotanläggningen i Skellefteå.Testerna har pågått sedan 2015 med finansiering från EU-programmet Life+ och nu går Outotec vidare på egen hand för att slutföra utvecklingen och skapa en fullstor anläggning.


– Nu återstår bara långtidskörning så att vi är säkra på att metoden fungerar i kontinuerlig drift, berättar Robert Johansson vidare.Den effektiva ångtorken som finns i pilotanläggningen, vilken förlagts i anslutning till Skellefteå kommuns reningsverk i Tuvan, gör att en betydande del av energin som finns lagrad i slammet kan omvandlas till elektricitet, värme och SNG (syntetisk naturgas).I projektet har medarbetarna på Outotec i Skellefteå arbetat tillsammans med företagets forskare i Tyskland. De har utvecklat en metod för förgasning av slammet och för att återvinna fosfaterna i slamaskan. Obearbetat avloppsslam innehåller även oönskat material som läkemedelsrester, smittobärande bakterier och tungmetaller.


Därför finns stor skepsis till att sprida ut slammet på åkermarker. Med denna metod elimineras läkemedelsrester och bakterier i förbränningssteget och i nästa reningssteg omvandlas fosfaterna till NaCaPO4, som växter kan tillgodogöra sig, samtidigt som tungmetallerna avskiljs. Metoden har visat sig effektivt kunna reducera innehållet av kadmium, koppar, bly och zink samt även molybden och tenn.– Eftersom de oönskade ingredienserna är borta kan man då använda askan vid tillverkning av gödningsmedel, konstaterar Johansson och fortsätter:


- En framtida brist på fosfater innebär stora problem när det gäller att föda världens befolkning. Fosfatmalmen kommer att ta slut och därför är det nödvändigt att finna sätt att återvinna den. Att hitta en långsiktig lösning på hanteringen av avloppsslammet är en mycket viktig del i den cirkulära ekonomin, avslutar Robert Johansson.Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Stipendium till engagerad komet-ledare

"Laga plast istället för att byta ut"

Förpackningar på stan ska inte bli skräp

De delar resurser, energi och utrustning

170 000 ton koldioxid, 750 ton fosfat och 190 ton svaveldioxid. Det har ett industrinätverk utanför Norrköping besparat miljön årligen genom så kallad industriell symbios.

Forum för cirkulära materialflöden

Sveriges biopannor kan klara omställning till förnybara bränslen

Med tio års energiforskning banar Chalmers nu vägen för en radikal omställning mot förnybara bränslen. Vill se förgasning av biomassa på bred front. ”Vi kan producera förnybart bränsle som motsvarar 10 procent av världens flygbränsle”

Nyhetsbrev

Hållbar värme i Lund

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser – Dessutom handlar det om återvunnen värme, läs om hur det går till här!

Arkiv

Välkomnar nyordning för förpackningar och tidningar

FTI ger avgiftsrabatt på lättåtervunnen plast

Centerförslag löser inte problemet

Torks pappersåtervinning vann

Tork Paper Circle från Essity vann 2018 Amsterdam Innovation Award i kategorin Management, Training Solutions and Related Products på Interclean-mässan i Amsterdam. Produkten vann dessutom Visitor's Choice-utmärkelsen, den blev alltså mässbesökarnas favorit.

Ny hållbarhetschef

Storbrand på Filbornatippen i Helsingborg

Vill förbjuda engångsprodukter av plast

Uppmanar till avfallsminskning

Att producera en enda mobiltelefon ger ett avfallsfotavtryck på 86 kg. Det är avfall som konsumenten aldrig ser.

Återvinningen av plast måste öka

Biokompositer som ersätter plast

Grönlut från pappersbruk blir täckmaterial i gruvmagasin

Vinnovaprojektet MinePap förenar gruvnäringen och pappersindustrin. Målet är att hitta en hållbar användning av grönlutslam från papperstillverkning för att täcka över sandmagasin i anslutning till gruvor.

H&M tar cirkulärt grepp om förpackningar

1

Hungriga bakterier renar vattnet

Bara vart tredje storbolag cirkulärt

Han är ny vd på Plastkretsen

Rekryterar från Svensk Biogas.

IVL förstärker

Premiär för pant på smoothie

Ragn-Sells säljer konsult- och utbildningsföretag

Internationell marknadsföring av svenska miljöteknikföretag

Erikshjälpen startar e-handel

Debatt
Skala ned renoveringarna

Forskarnytt
Ny metod förbättrar sortering av hushållsavfall

Inför digital pant på plastpåsar

Bygger ny förbehandling för biogas

Robot återvinner iPhone

Forskarnytt
Muterande enzym bryter ner PET

Ministerbesök vid klädåtervinning

Blom frikänd

Digital plattform för resttyger

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129