Slam blir bränsle och gödningsmedel

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Outotec Sweden AB i Skellefteå utvecklar en ny teknik för att torka avloppsslam. Denna torkmetod gör att slammet både kan omvandlas till bränsle och till giftfritt råmaterial för gödningsmedel där åtråvärt fosfat återvinns.

– Det här kan vara framtidens lösning för världens storstäder som har stora problem med hanteringen av avloppsslam och samtidigt bidra till återvinning av fosfater, säger Robert Johansson, Outotecs projektledare för testerna i pilotanläggningen i Skellefteå.Testerna har pågått sedan 2015 med finansiering från EU-programmet Life+ och nu går Outotec vidare på egen hand för att slutföra utvecklingen och skapa en fullstor anläggning.


– Nu återstår bara långtidskörning så att vi är säkra på att metoden fungerar i kontinuerlig drift, berättar Robert Johansson vidare.Den effektiva ångtorken som finns i pilotanläggningen, vilken förlagts i anslutning till Skellefteå kommuns reningsverk i Tuvan, gör att en betydande del av energin som finns lagrad i slammet kan omvandlas till elektricitet, värme och SNG (syntetisk naturgas).I projektet har medarbetarna på Outotec i Skellefteå arbetat tillsammans med företagets forskare i Tyskland. De har utvecklat en metod för förgasning av slammet och för att återvinna fosfaterna i slamaskan. Obearbetat avloppsslam innehåller även oönskat material som läkemedelsrester, smittobärande bakterier och tungmetaller.


Därför finns stor skepsis till att sprida ut slammet på åkermarker. Med denna metod elimineras läkemedelsrester och bakterier i förbränningssteget och i nästa reningssteg omvandlas fosfaterna till NaCaPO4, som växter kan tillgodogöra sig, samtidigt som tungmetallerna avskiljs. Metoden har visat sig effektivt kunna reducera innehållet av kadmium, koppar, bly och zink samt även molybden och tenn.– Eftersom de oönskade ingredienserna är borta kan man då använda askan vid tillverkning av gödningsmedel, konstaterar Johansson och fortsätter:


- En framtida brist på fosfater innebär stora problem när det gäller att föda världens befolkning. Fosfatmalmen kommer att ta slut och därför är det nödvändigt att finna sätt att återvinna den. Att hitta en långsiktig lösning på hanteringen av avloppsslammet är en mycket viktig del i den cirkulära ekonomin, avslutar Robert Johansson.Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Debatt
Plast – en outnyttjad resurs

Omvärlden
Skatt på plastförpackningar

Ny märkning ska minska matsvinn

Projektpengar för utveckling av avfallstjänster

Ica släpper världsunik tjänst

Nu kan Icas kunder mäta sin egen klimatpåverkan.

Nyhetsbrev

Ny packlösning för minskat matsvinn

Arkiv

Omvärlden
Dansk plastbearbetare köper PET-återvinnare

Okunskap kring asbest på återvinningen

Avfallsförbränning
Energibolag tar ställning i plastfrågan

Inga engångsprodukter av plast. Ett tydligt producentansvar. Styrmedel högt upp i avfallstrappan. Och att fossila utsläpp från plast belastar upphandlare av avfallsbehandlingstjänster. Det är kärnan i Öresundskrafts syn på plastfrågan.

Byggavfall kan återanvändas

Forskarnytt
Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd

Nästan på dagen ett år efter att första spadtaget togs är nu Wargön Innovations test- och demoanläggning invigd.

De investerar i maträddarapp

Nya förordningar kring producentansvar publicerade

I slutet av juni beslutade regeringen som bekant om ett förtydligat producentansvar för förpackningar och tidningar, plus obligatorisk insamling av matavfall. Nu har förordningstexterna publicerats.

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Omvärlden
Stor återvinningsaffär i Indien

Årets älvstädning drar igång

1

Kulturkalas med mindre sopor

Idag startar Kulturkalaset i Göteborg. Då invigs också Göteborgs Stads satsning på att avveckla engångsmaterial på evenemang.

Nya ägare och nytt namn för RenoNorden

Omvärlden
Plastavgifter på gång i Frankrike

Omvärlden
Kraxande renhållningsarbetare…

Lågor oroar

SVT rapporterar att boende i Eskilstuna är oroliga över den eldslåga som bildas när metan förbränns på återvinningscentralen Lilla Nyby.

Omvärlden
Nya Zeeland skippar plastpåsar

I Nya Zeeland har premiärminister Jacinda Ardern aviserat att engångsplastpåsar i affärerna under nästa år kommer att fasas ut.

Erhåller investeringsstöd

Eget avfall blir biogas för livsmedelsproducenten

Nu kan man panta påsar med mobilen

Sortera Materials förvärvar MTIB

Stora samhällsvinster med ökad plaståtervinning

”Miljöministern skickar miljardnotan till hushållen”

Produktnyheter
Lanserar helt återvinningsbar kaffekopp

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152