23948sdkhjf

Få känner till skyldighet sortera

Som konsument är man enligt lag skyldig att sortera sina sopor, men det vet bara tre av tio svenskar. 

Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm har genomfört med hjälp av Novus. Undersökningen visar också att kunskapen om hur man sorterar varierar. 42 procent av svenskarna tror till exempel att det är okej att slänga både dricksglas och fönsterglas i glasåtervinningen, vilket man ju inte ska göra.


En djupdykning i svenska folkets kunskaper om skräp och sopsortering visar att det finns kunskapsluckor. Enligt Avfallsförordningen, som har stöd i Miljöbalken, är man som konsument skyldig att sortera ut förpackningar, returpapper, elavfall, batterier och grovsopor och lämna till ett insamlingssystem. Hur och var varierar från kommun till kommun.


- Att man ska lämna överbliven medicin på apotek vet nästan alla, men vad man ska göra med ett trasigt dricksglas vet inte lika många. Det är inte så konstigt egentligen, det är inte helt lätt att få en överblick över vad man ska sortera och hur man ska göra, säger Minna Hellman, projektledare på Konsumentföreningen Stockholm.


Varken dricksglas eller fönsterglas är förpackningar och ska därför inte lämnas på den typ av återvinningsstation som finns utplacerad på olika platser i samhället. Om det är stora mängder ska det lämnas på bemannad återvinningscentral. Om det är små mängder kan man lägga det i vanliga hushållssoporna, det vill säga i restavfallet som går till förbränning. Helst inpackat i något, så att de som eventuellt behöver hantera avfallet inte skär sig.


- Insamlingssystemen för hushållens avfall diskuteras just nu på regeringsnivå, och det är bra. Det måste bli enkelt att sortera och tydligare hur man gör. Viktigast är förstås att förebygga så att det inte blir något avfall, men om man nu har avfall så ska materialen in i rena kretslopp så att de kan cirkulera och användas igen. I den cirkulära ekonomin är vi dock inte än, endast en liten bit på väg, säger Minna Hellman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078