23948sdkhjf

Bättre stöd till hushåll att källsortera

Nu lanseras en ny nationell sorteringsguide med svar på hur chipspåsen eller CD-fodralet egentligen ska sorteras.

Sajten Sopor.nu vänder sig till hushåll, skolor och alla som vill veta hur man sorterar på rätt sätt, och ger tips på vad man kan göra med användbara saker istället för att slänga dem.


– Källsorteringen är en jätteviktig del i den svenska avfallshanteringen. Hushållen är bra på att källsortera, men mycket mer kan återvinnas och fler hela saker skulle kunna återanvändas – det sparar ännu mer resurser och miljö. På sajten finns fakta som visar att det lönar sig. Naturvårdsverket vill uppmuntra fler, och hoppas att sajten ska vara en hjälp på vägen, säger Catarina Östlund, handläggare på Naturvårdsverket.


På nya sopor.nu kan hushållen söka på just sitt avfall och med ett knapptryck få svar på hur det ska sorteras. Man får till exempel veta varför vekhållaren på värmeljus ska petas bort och hur spillolja återvinns. Om det är en förpackning tipsas användaren vidare till närmaste återvinningsstation, och grovsopor länkas vidare till kommunen, där det går att hitta närmaste återvinningscentral.


– På sopor.nu kan vi visa vad som händer med dina urdruckna mjölkkartonger eller den tomma schampoflaskan, säger Annica Dahlberg på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.


Den nya sajten ger även hushållen praktiska tips om hur källsorteringen kan ordnas där hemma. Sajten har ett personligt tilltal och blandar in intressant fakta som ”visste du alla har skyldighet enligt lag att sortera sitt avfall och lämna det till återvinning?” och ”fastighetsägare måste ordna en plats att lämna grovsopor åtminstone några gånger per år ”.


– På sopor.nu kan du bli avfallsproffs. Här finns mängder av fakta samlad på ett ställe, en guldgruva för skolan eller för den som bara är allmänt nyfiken, säger Elin Paulander på Elektronikåtervinning i Sverige.


Undersökningar visar att mycket elavfall blir liggande hemma istället för att lämnas till återvinning.


– Vi behöver få in detta material så att det kan bli nya produkter. Återvinningen är ju en tjänst som vi gör både för miljön och för framtida generationer, så att de också ska kunna tillverka mobiltelefoner och kylskåp, säger Mårten Sundin på El-Kretsen.


– Det finns många aktörer som jobbar med att återvinna avfall. Det gör att den vanlige sopsorteraren kan bli förvirrad i sitt sökande efter information. På sopor.nu har vi samlat alla svar och all kompetens. Det gör det lättare att göra rätt, säger Karin Jönsson på Avfall Sverige.


Sajten har också fått draghjälp av några kändisar. Lasse Åberg och Linda Hallberg delar med sig av sina tips på hur du ska kunna bli en supersorterare.


(Bild: Konsumentföreningen Stockholm)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062