23948sdkhjf

Kommuner vill stoppa stölder från ÅVC

En del av det avfall som lämnas till återvinningscentralerna i landet är stöldbegärligt, ett faktum som ibland leder till hot och en pressad arbetssituation för personalen.

Kommunernas återvinningscentraler tar emot 26 miljoner besök varje år. Dessvärre är en del av det avfall som lämnas stöldbegärligt och personalen utsätts inte sällan för hot från personer som vill komma åt det. Inbrott utanför öppettid är inte ovanligt och skapar en känsla av otrygghet för personalen. Detta visar en ny rapport från Avfall Sverige, skriver organisationen på sin hemsida.


Stölder och illegal export av avfall är enligt polisen en del av den organiserade brottsligheten och även en brottslighet som växer i omfattning. Exempel på stöldbegärligt avfall är elektronik, till exempel datorer och mobiltelefoner, bilbatterier, metaller och återbruksvaror. Stölder sker både under öppettid och när återvinningscentralerna håller stängt.


Ytterligare ett problem är att småföretag försöker utnyttja återvinningscentralen gratis, trots att företag ska betala för sina besök. Hindras de kan hotfulla situationer uppstå.


Att viktiga institutioner får svårt att upprätthålla service till medborgarna på grund av illegala angrepp är ett samhällsproblem. I rapporten har Avfall Sverige ställt samman uppgifter om hur stort problemet är och hur man arbetat för att förebygga problemen i olika kommuner.


– Kommunerna har ett samhällsuppdrag att se till att det finns en infrastruktur för att samla in avfallet. Det är viktigt både av miljö- och resursskäl. Vi arbetar för att lösa problemen och göra återvinningscentralerna till en säker plats både för personalen och för kunderna, men vi behöver mer stöd från polisen för att avskräcka de tillgrepp som sker, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist i en kommentar till rapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062