23948sdkhjf

Robotar sorterar blandat avfall

I Malmö är ett unikt robotsystem för sortering av blandat avfall i drift sedan i våras.

Det är det visionära avfallshanteringsföretaget Carl F som blev först i landet att satsa på tekniken. Recycling har besökt anläggningen och intervjuat Carl Fredrik Jönsson, fjärde generationen i familjeföretaget.

 

Carl F:s historia går tillbaka till slutet av 1800-talet och avfallshantering började bli en del av verksamheten för ett femtiotal år sedan.

- I mitten av 90-talet skaffade vi ett sorteringshus, vilket var oerhört modernt på den tiden. Det var ett bygge på balkar och därinne stod det fyra, fem personer och handsorterade avfallet. Vi hade också vindsiktar vilket på den tiden var tämligen avancerat. Men, vi monterade ner detta för några år sedan och skälet var helt enkelt arbetsmiljön. Förutom det uppenbara med buller och damm, så är det oerhört monotont att stå vid ett sorteringsband en hel arbetsdag, konstaterar Jönsson och fortsätter:

- Vi började med den typ av sortering somjag tror att de flesta har idag. Det vill säga vi tippar ut avfallet och plockar så mycket vi kan mekaniskt. Resten krossas och siktas, metaller tas ut med magneter och så vidare och så har vi kört i tio år cirka. Vi har upplevt problem med detta. Det blir det kvar en ganska stor mängd återvinningsbart material som vi av ekonomiska eller maskinella orsaker inte riktigt kan få ut. Då det inte gått att materialåtervinna, har denna rest gått till förbränning.

 

Hur man vrider och vänder på det så är ju energiutvinning inte någon riktig återvinning, menar Carl Fredrik Jönsson.

- I grund och botten: Det finns mycket material i branschen som vi tekniskt sett inte kan komma åt. De flesta kunder sorterar allt vad de kan och har plats och tid med. Restavfallet finns det många varianter på också. En del bränns direkt, en del sorteras vidare, minskas i storlek etc, men till syvende och sist är det en del återvinningsbart material som körs iväg till förbränning, säger Jönsson.

- Vi har med ljus och lykta letat efter en bra lösning på detta i många många år och nu tror vi oss ha kommit en bra bit på vägen. Robottekniken löser på intet sätt alla problem, men den gör det möjligt att öka materialåtervinningen påtagligt.

 

Carl Fredrik Jönsson betonar att man inte har gjort den här investeringen för att öka sin kapacitet.

- Anläggningen är inte för att dra in nya kunder, det är inte där vi vill öka. Det vi vill göra med robotsorteringen är att förfina/förbättra för de kunder vi har. Viss har vi egna krav på oss själva, men kunderna har enorma krav på sig från sina kunder. Det är lite det som styr processen, menar jag. Återvinningsfrågan är uppe i styrelserummen idag. Det var den inte för fem, tio år sedan.

- Vi bedömer att vi ska kunna få ut mellan 10 000 och 12 000 ton extra återvinningsbart material per år ur det avfall vi tar emot.

Det är finska ZenRobotics som utvecklat robotsorteringssystemet, kallat ZenRobotics Recycler. Det är världens första robotsystem för avfallssortering. Systemet kan tränas till att känna igen nya fraktioner och kan på så vis sortera flera fraktioner samtidigt. I Sverige representeras ZenRobotics av Ingenjörsfirman J Mared AB, som inte bara levererat själva robotsystemet, utan också ett antal transportörer, ballistiska såll och inmatningsbunker bland annat.

 

Carl F bedriver ingen egen materialåtervinning, utan man sorterar och renar fraktionerna så mycket man kan och hittar avsättning för materialet. Roboten ökar dessa möjligheter.

- Sten är inga konstigheter, den blir konstruktionsmaterial. Trä är intressant. Där har vi hittills flisat det till värmeverken precis som alla andra. Men nu har vi börjat flisa det till möbelindustrin också. Det är kul, även om det hittills handlar som små mängder.

Plast kommer bli bra när vi har löst en del problem kring det här med alla olika sorter. Vi har lärt roboten plast och skickat igenom ett stort antal plastbitar som den har lärt sig att känna igen. Men, vi hade inte trott att mixen skulle bli sådan som den visat sig vara. Vi funderar nu på att ”lära om” den med andra definitioner så att den kan skilja på alla plastsorter som kommer i materialflödet, säger Carl Fredrik Jönsson.

 

Utprovning av anläggningen pågår alltså som bäst.

- Det kommer att bli både blod, svett och tårar av detta, men vi erbjuder nu något som ingen annan gör för närvarande, beskriver Carl Fredrik Jönsson målande.

- Sorteringsgraden tror jag vi är ensamma om, även om jag inte är 100 % säker på det. Vi byggde för fyra år sedan ett vindkraftverk och det driver nu robotanläggningen också. Så vi räknar med att sortera ut 10 000 ton material ytterligare per år, vi minskar kundernas miljöpåverkan och det går inte en liter diesel till detta, konstaterar han avslutningsvis.

Peter Olofsson

Fakta:

ZenRobotics Recycler kan hantera 4 – 6 fraktioner per robotarm, beroende på vilka materialtyper som sorteras.

Bland de sensorer systemet använder finns NIR- (near infrared) spektrumsensorer, 3D-sensorer, högupplöst RGB-kamera, metalldetektorer och spektrumsensorer för synligt ljus.

 Max kapacitet per timme är 2000 till 6000 plock per system.

 Max vikt per plock är 30 kg.

 Robotanläggningen kan köras dygnet runt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094