23948sdkhjf

Offentlig upphandling förnyar avfallshantering

Om återvinningen av material och resurser ska öka behöver avfallshanteringen förnyas.

Offentlig upphandling är ett viktigt instrument för att sätta fart på marknaden. Det visar det europeiska forskningsprojektet PPI4Waste, som undersökt hur man kan få fler innovativa lösningar inom avfallsområdet.

Tre års arbete är genomfört

EU-projektet PPI4Waste har under nästan tre år arbetat med frågor om offentlig innovationsupphandling (Public Procurement of Innovation, PPI) inom avfallsområdet. Vid den avslutande konferensen i Bryssel i september 2017 samlades upphandlare och leverantörer kring projektets resultat. Även om innovationsupphandling är ett kraftfullt verktyg för att främja innovation och påverka marknaden, är det fortfarande en komplicerad process för de flesta offentliga myndigheter. PPI4Waste-projektet skapades för att finna de mekanismer som kan övervinna hinder för innovationsupphandling i avfallssektorn. Projektet har genomfört aktiviteter för att identifiera behov och hitta toppmoderna lösningar, samordna utbud och efterfrågan och skapa en bättre förståelse för de lösningar som finns.

Fortsätter via webbforum

Parterna i projektet har utarbetat en färdplan för samordnad innovationsupphandling inom avfallshantering, som ska bli tillgänglig på projektets webbplats. Flera intressegrupper har bildats och fortsätter nu sin dialog via ett webbforum, ”Procurement Forum”. Det handlar om innovationsupphandling inom avfall, men också om cirkulär ekonomi, lagstiftning och politik. Inriktningen är mot offentliga upphandlare, forskare och innovatörer som är intresserade av att få fart på den offentliga sektorn utnyttjande av innovativa avfallslösningar.

Det finns också ett utbildningsmaterial om innovationsupphandling som är särskilt inriktat på avfallsområdet.

RISE Research Institutes of Sweden har deltagit i PPI4Waste sedan starten. Bland de andra deltagarna märks främst ACR+ (ett nätverk av europeiska städer och regioner som arbetar för hållbar resurshantering) och ICLEI (ett globalt nätverk av kommuner som arbetar för hållbarhet). Projektet har fått finansiering från EU:s Horizon2020-program.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172