23948sdkhjf

Dubbel miljövinst med ny teknik

För ett år sedan placerades de första nivåmätarna ut på några av landets glasåtervinningsbehållare och redan nu börjar man kunna se de positiva effekterna.

Den främsta vinsten är minskade CO2-utsläpp och fräschare återvinningsstationer.

Med hjälp av en transponder, och ultraljud som monteras på behållaren mäts innehållet och sedan skickas informationen via mobilnätet upp till molntjänsten Smart Recycling, och till den entreprenör som sköter tömningen. Syftet med det nya systemet är bland annat att minska antalet onödiga transporter och undvika överfulla och skräpiga stationer.

Bakom initiativet står Svensk Glasåtervinning i Hammar tillsammans med Norrbottensföretaget Adage som tillhandahåller tekniken.

- I juni 2016 satte vi upp de första nivåmätarna i Kalmar och strax därefter följde Skåne och

Stockholm. I dag finns tekniken på 1300 stationer runt om i landet. Och av den samanställning som vi gjort hittills så kan vi se en besparingspotential på 20 - 30 % i onödiga transporter, säger Anders Hermanson, Sales Manager på Adage.

De entreprenörer som sköter tömningen av glasbehållarna kan via sin telefon, dator eller surfplatta se när en behållare behöver tömmas. Det finns också en algoritm som beräknar vilket datum behållaren troligen kommer att vara full vilket gör att man kan planera transporterna på ett helt annat sätt än tidigare.

- Tidigare hade man fasta körschema som man åkte på oavsett om behållaren behövde tömmas eller inte, eftersom det inte gick att se förrän föraren kom fram till stationen. Det innebar också att det tog längre tid att fylla en lastbil. Nu blir vi mer precisa och effektiva, vilket ger både besparingar i kostnader och koldioxidutsläpp, berättar Peter Kristiansson Transportchef på Ekdahl Miljö, som är områdesleverantör i Skåne.

Medelfyllnadsnivån låg tidigare på 40 - 50% vid tömning, med nivåmätaren ligger den nu på 70 - 80% . Dessutom har antalet överfulla behållare kraftigt reducerats.

- För oss har det varit viktigt att minska antalet överfulla stationer och minska antalet onödiga transporter men nivåmätarna har även inneburit en betydligt bättre arbetsmiljö för de som sköter tömningen. Genom digitaliserade stationer kan man både planera och effektivisera sin körning och även slippa tråkig och tidskrävande städning, berättar Peter Trimmel, Affärsområdeschef på Svensk Glasåtervinning AB.

Inom en treårsperiod räknar Svensk Glasåtervinning med att alla landets 6000 stationer ska ha den nya tekniken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127