23948sdkhjf

Projekt kring cirkulära industriresurser

MinePap är namnet på ett projekt med fokus på att utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet.

Det var under hösten 2016 som en restmaterialkartläggning inom Region Örebro Län genomfördes. Vid projektredovisningen i januari i år identifierades ett antal möjligheter där en industris restmaterial skulle kunna vara en annan industris nyttogörare. 

Detta ledde till en projektansökan hos Vinnova inom cirkulär ekonomi. Denna gjordes tillsammans med Zinkgruvan och Ahlstrom-Munksjö Aspa, kring möjligheterna att titta närmare på varandras behov respektive restmaterial (grönlutslam). Projektet beviljades i september 2017 av Vinnova med motiveringen: ”Projektförslaget syftar till att hitta användning för en underutnyttjad restström från massaindustrin och på så sätt bidra till ökad industriell symbios. Projektförslaget har regional och nationell relevans”.

- Detta är ett betydande projekt då vi har möjlighet att för vår omvärld visa på cirkulär ekonomi i praktiken, säger Ian Hamilton, Econova Recycling AB, i ett pressmeddelande.

- Att Handelshögskolan bidrar med forskning in i projektet är mycket viktigt för oss eftersom det är det första projektet som fokuserar på cirkulär ekonomi och cirkulära resursflöden. Vi hoppas att det ska blir fler sådana i framtiden, säger Frans Prenket från Handelshögskolan.

Partners i projektet är, förutom Econova, Ecoloop, Alfred Nobel Science Park, Handelshögskolan Örebro universitet samt Zinkgruvan Mining och Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk. Projektet består av två huvudspår där varje part har olika ansvar och arbetsuppgifter. Spår ett fokuserar på det cirkulära resursflödet och de tekniska problem som måste lösas medan spår två lägger tonvikten på cirkulära ekonomiska flöden och utveckling av en affärsmodell som matchar det cirkulära resursflödet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078